Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Gyökércsapos fogpótlás:

A gyökércsapos fogmű olyan fogpótlás, amely a gyökércsatornába vezetett csap segítségével rögzítve pótolja a fog koronáját vagy annak egy részét. A kiterjedt koronai defektusokkal rendelkező fogakat rekonstruálhatjuk ezzel a módszerrel. Gyökércsap kizárólag gyökérkezelt fogba helyezhető. A csap feladata a koronai felépítmény elhorgonyzása. Ha fogának koronai része nagymértékben destruált, korona készítésére már nem alkalmas, a röntgen alapján a gyökér körüli csontállomány kimutathatóan ép és nincs gyulladás, akkor a gyökérbe csap behelyezését javasoljuk.
Csapos fogművel - általában - a koronának nem az eredeti alakját állítjuk helyre, hanem egy ún. műcsonkot készítünk, amely lecsiszolt foghoz hasonlít, és erre külön készítjük el a borítókoronát, majd cementtel rögzítjük.

Mikor javasoljuk csapos fogmű elkészítését?
 1. Fogtörés esetén – ha csak a koronai rész sérült, ám a gyökér épen maradt
 2. Szuvasodás következtében nagymértékben sérült, elpusztult a fog koronai része
 3. Ha koronához készítjük elő a fogat, viszont a csonk 3mm–nél alacsonyabb
 4. Ha a fog tengelyállását szeretnénk korrigálni
Csapos fogmű készítésének a feltétele:
 1. A gyökér minimum 8-10 mm hosszú
 2. A gyökérhossz 2/3–a felhasználható a csap elhorgonyzására
 3. Tökéletes gyökértömés, amely szükség esetén könnyen eltávolítható
Mikor nem alkalmazható:
 1. Ha görbe a foggyökér
 2. Ha túl rövid a gyökér
 3. Ha a fog egy része az íny alá tört
 4. Gyökércsúcs körüli kóros folyamat esetén
 5. Ha nem tökéletes, nem falálló, nem csúcsig érő a gyökértömés
 6. Ha fogágybetegség miatt mozgatható a fog
 7. Gyermekkor – ha még nem fejeződött be a gyökérfejlődés, mert ilyenkor nem készíthető tökéletes gyökértömés
 8. Időskor – ha túl szűk a gyökércsatorna, a feltágítása nehéz
Gyökércsap típusai:
 1. Előre gyártott gyári csap – gyárilag több méretben készül. Segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan tudunk gyökércsapos fogművet készíteni. Hátránya, hogy nem illeszkedik pontosan a gyökércsatornába, ezért nem tökéletes a rögzítettsége. Készülhet fémből vagy szénszállal megerősített műanyagból, mely fehér színű, így esztétikusabb. A legmodernebb pedig az üvegszálas csap.
 2. Fogtechnikai laboratóriumban készülő öntött csap
Csapos fogmű készítésének menete:
 
Gyökércsapot kizárólag gyökérkezelt, gyökértömött fogba lehet helyezni. Arról, hogy egy fog gyökérkezelt-e, röntgenfelvétel tájékoztat. Ezért, ha felmerül a lehetőség, hogy ezt a fogpótlásféleséget választjuk, akkor mindig szükség van egy röntgenfelvételre az adott fogról. A felvétel alapján tájékozódunk arról, hogy van-e gyökértömés, mekkora a gyökér hossza, milyen a lefutása, görbe-e vagy sem, van-e valamilyen gyökércsúcsi elváltozás, amely kontraindikálhatja a beavatkozást.
Ha szükséges, a fogat gyökérkezeljük, és tökéletesen falálló és megfelelő hosszúságú töméssel látjuk el, a gyökércsúcsi elváltozásokat is kezeljük. Új gyökértömés esetén minimum 24 óra elteltével lehet a csapot a fogba helyezni.
A tömött gyökérbe speciális fúrók segítségével a csap számára furatot készítünk. Erről a furatról lenyomatot veszünk, majd a lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol azt gipsszel kiöntik, elkészítik a mintát. Ezen a gipszmintán készül el a kész munka, a gyökércsapos fogmű. A fogtechnikus által készített gyökércsap pontosan illeszkedik a gyökércsatornába, ezáltal megfelelő stabilitást biztosít a felépítmény (borítókorona) számára. A következő ülésben ellenőrizzük a csap illeszkedését, és ha megfelelőnek találjuk, akkor a gyökércsatornába ragasztjuk megfelelő ragasztócement segítségével. Ezt követi a csapos fogművet borító felépítmény elkészítése. Erre azért van szükség, mert általában a csapos fogmű szájüregben látható része lecsiszolt fogat mintáz. Ezt borítókoronával kell ellátni.
Ismét lenyomatot veszünk – immáron a beragasztott csapos fogművel együtt. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumban gipsszel kiöntik. Az így kapott mintára készül el a korona. Ezt a koronát a következő alkalommal bepróbáljuk. Ha megfelelően illeszkedik és Ön is elégedett vele, ragasztócementtel a csapos fogpótláshoz rögzítjük.
Amennyiben felkeltette érdeklődését ez a fogpótlási lehetőség, keresse fel rendelőnket, ahol fogorvosaink tájékoztatják Önt a lehetőségekről!
Magyar Deutch