Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Gyökérkezelések

A foggyökér elhelyezkedése

Ahhoz, hogy megértsük, mi az a gyökérkezelés és miért kell végrehajtani, szükséges pár alapfogalom tisztázása. A fogaknak 3 része van:

 • korona, amely a fog szájüregben lévő része
 • fognyak a korona és gyökér közötti rész, ahol a korona behúzódik, ez az a rész, ahol a zománc elvékonyodik és könnyen érzékennyé válhat a fog hidegre ha a nyak szabaddá válik.
 • gyökér, amely az állcsontokban helyezkedik el. A gyökerekben 1-1, ritkábban 2 csatorna húzódik, mely arra szolgál, hogy a fogat ellátó érzőideget, valamint az ereket közbezárja. Ezek a képletek a foggyökér végén lévő apró nyíláson lépnek be, illetve ki a gyökércsatornából.
fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, gyökérkezelés, gyökértömés fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, gyökérkezelés fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, gyökérkezelés fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, gyökérkezelés

 
Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

 • Ha olyan mély a szuvasodás, hogy a gyökércsatorna is befertőződik, ilyenkor a fogbél vagy akutan begyullad, hidegérzékenységet jelezve, vagy lassan-lassan elhal, nagyobb tünetek nélkül esetleg csak bizonytalan fájdalomként jelez a fog, később inkább melegre érzékeny.
 • Ha, a fogat erős ütés éri.
 • Ha véletlenül korona előkészítés során megnyílik a csatorna.
 • Ha letörik a koronai részből és így sérül a csatorna.
 • Ha a pulpakamrán belül az ér- és idegképletek felszívódtak (ezt digitális röntgen felvétellel tudjuk megállapítani).
 • Fogágybetegségek esetén.
 • Ha a fog elhalt (amit vitalitásvizsgálattal határozunk meg), gyökérkezelés indokolt még akkor is, ha a fog tünetmentes, vagy csak enyhe, időszakos fájdalmat okoz, illetve melegre érzékeny.


Miért kell végrehajtani a gyökérkezelést, és miért nem maradhat anélkül?

Gyulladás folyamán a baktériumok elkezdik lebontani a csatornában lévő szöveteket. Ilyenkor felszaporodnak olyan bomlástermékek, amelyek pl. melegben tágulnának, de a szűk helyen nem tudnak tágulni. Ezek okoznak érzékenységet. Kijuthat a gyulladás a gyökércsúcs végén levő nyíláson a foggyökér körüli szövetbe, ilyenkor fáj a fog, ha összeharapunk.
Feltétlenül szükséges tehát a csatornák teljes tisztítása (szövet törmelékektől, gyulladásos termékektől, baktériumoktól és mindennemű fertőzött szövettől) és hermetikus lezárása. Ezért alkalmazzuk a gyökérkezelést.

A baktériumok károsító hatása nem korlátozódik kizárólag a pulpára. A gyökércsúcs végén levő nyíláson keresztül kijutnak a foggyökér körüli szövetekbe, és ott gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ennek a későbbiekben számos súlyos következménye lehet, akár fogelvesztéssel is járhat. Ezért nagyon fontos az idejében elvégzett gyökérkezelés.

A gyökércsatornák feltágítását a gyökértömés követi. Ez a munkafázis szintén elengedhetetlen. A gyökérkezelt fogak elveszítették az ellátásukat biztosító érképleteket, ezért idővel kiszáradnak, és a gyökerek könnyen megrepednek, eltörnek. A gyökértömés fokozza a gyökerek ellenállóképességét, csökkenti a törés kialakulásának valószínűségét.
Feltétlenül szükséges tehát a csatornákat teljesen kitisztítani (szövettörmelékektől, gyulladásos termékektől, baktériumoktól és mindennemű fertőzött szövettől), majd ezt követően hermetikusan lezárni, hogy ne alakulhasson ki további gyulladás a gyökerek körül, valamint megakadályozzuk a fogtörést.
A gyökérkezelés sokszor a legnehezebb fogorvosi feladatok egyike. Türelmet, pontosságot, precíz eszközöket, és sok időt igényel. Az EuroDental Fogászaton képzett és tapasztalt gyökérkezelés-specialista végzi a gyökérkezelést, biztosítva a fájdalommentes beavatkozást és az Ön kényelmét a kezelés alatt.
 

Gépi gyökércsatorna tágító:  VDW Gold Reciproc®  gyökérkezelő tű rendszerünk

Fontos a megfelelő gyökértömés! Akkor megfelelő, ha csúcsígérő és falálló! Ide kattintva megnézheti képekben.

A fogbél gyulladásának tünetei:

 1. Fájdalom, mely bizonyos ingerek (hideg, édes étel) hatására jelentkezik, és az inger megszűnése után a fájdalom is elmúlik. A fájdalmat okozó fog általában jól meghatározható. Súlyosabb esetben a fájdalom spontán is jelentkezhet, akár több órán át tarthat, kínzó jelleggel, és a fájdalom forrása már nem olyan biztonságosan körülhatárolható.
 2. A fog elszíneződése – elhalt pulpájú fog esetében alakulhat ki. Az ilyen fog sem hidegre, sem elektromos ingerre nem reagál.
 3. Ráharapáskor jelentkező fájdalom – akkor jelentkezik, ha a gyulladás már nemcsak a fogbelet érinti, hanem átterjedt a gyökér körüli képletekre is.
 4. Röntgenelváltozás.
Legtöbbször a pulpa minden különösebb tünet nélkül elhal, Ön észre sem veszi. Ezután előfordulhat azonban, hogy egy nagyobb darab letörik a fog koronai részéből. Az esetek legnagyobb részében ilyenkor sem érezhető semmilyen fájdalom, hiszen a fog már nem él. A korona törése tehát a pulpaelhalás következménye és egyik jele. Ilyen esetben haladéktalanul keresse fel endodontus specialistánkat, aki gyökérkezeléssel megmentheti fogát, és akár élpótlással, porcelán héjjal vagy koronával felépítheti annak hiányzó részét.
 
A gyökérkezelés ellenjavallata:
 
Gyermekek maradó fogait mindaddig nem gyökérkezeljük, amíg be nem fejeződött azok teljes kifejlődése, a gyökércsúcs szűkülése.
Fejlődésüket befejezett fogaknál valójában csak relatív ellenjavallatokról beszélhetünk, ugyanis elméletileg minden fog alkalmas a gyökérkezelésre.
 
Relatív ellenjavallat:
 1. nem megfelelő egészségi állapot – súlyos, krónikus betegség fennállása
 2. rossz szájhigiénia
 3. fokozottan görbült gyökerek – főleg bölcsességfogak esetében
 4. gyökértörés fennállása
 5. olyan mennyiségű foganyaghiány esete, amikor a fog a gyökérkezelés után sem állítható helyre
 6. a fog tartószerkezetének károsodása, fogágybetegség miatt kilazult fogak esetén – ilyenkor először a fogágybetegséget kell gyógyítanunk. Ha a kezelés sikeres, akkor megszűnik a fog mozgathatósága, és a gyökérkezelés kivitelezhető.

 

A fogeredetű gyulladások leggyakrabban elhalt fogak, foggyökerek körül alakulhatnak ki. Megelőzhetők rendszeres fogászati ellenőrzéssel, kezeléssel. A kezeletlen fogeredetű gyulladás tovaterjedhet a mellüreg vagy az agykoponya irányába is, és így életet veszélyeztető következményekkel járhat, ezért fontos korai felismerése és kezelése.

Ha Ön fogain, állcsontjain, nyakán fájdalmat érez, vagy duzzanatot, esetleg nyelési vagy légzési nehezítettséget tapasztal, forduljon mielőbb fogszakorvoshoz. Fogeredetű gyulladás esetén a fogorvos röntgenfelvételt, felvételeket készít. Bizonyos esetekben más kiegészítő vizsgálatra is sor kerülhet (ultrahang, bakteriológiai mintavétel, vérvétel, CT, stb) A fogeredetű gyulladások kezelése általában fogászati vagy szájsebészeti jellegű, szükség esetén gyógyszeres kezelést is igényelhet. Ha azonban az orvos gyógyszert rendel, igen fontos annak pontos szedése! Az orvos által javasolt meleg borogatás, párakötés hatásos módszer. Szerepelhet a kezelésben gyökérkezelés, fogeltávolítás, tályogmegnyitás, ami történhet szájon belülről, vagy ha szükséges a bőr felöl is, az arc vagy a nyak területén. A beavatkozásokat általában helyi érzéstelenítésben, ritkán altatásban végzik. Nagy kiterjedésű gyulladás esetén szükség lehet kórházi bennfekvésre, infúziós kezelésre is. Mind az ambuláns, mind pedig a kórházi kezelést követő időszakban mindenképpen be kell tartani az orvos által előírt visszarendelési időket, mert csak így előzhető meg a gyulladás kiújulása vagy idült betegséggé válása. Különösen fontos, hogy állapotromlás esetén, vagy ha nyelése, légzése nehezítetté válna azonnal forduljon orvoshoz! Mint minden gyulladásos állapotban, itt is fontos a lázcsillapítás és a bőséges, napi 2-3 literes folyadékfogyasztás.

Magyar Deutch