Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Csontpótlások (képeink alul láthatóak)

A csontpótlás az utóbbi évek szenzációs megoldása a fogorvoslás, a fog- és szájsebészet  különböző területén alkalmazott kezeléseknek, a spontán módon nagyon hosszasan, vagy egyáltalán nem gyógyuló csontdefektusok kezelésére. Ilyen defektusok keletkezhetnek traumák, daganatok, cysták, csontbetegségek valamint foghiányok következtében. A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fogak eltávolítása. A fogeltávolítás követően hosszabb vagy rövidebb időn belül az eltávolított fog vagy fogak helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka a mechanikai inger megszűnése. Fogak hiányában a foggyökerek körüli csontállomány nem terhelődik tovább a rágás során, így a nem használt terület sorvadásnak indul. Az évek során az eltávolított fogak helyén jelentős mennyiségű csontveszteség figyelhető meg: a csont magassága és szélessége is csökken. A kezdetben ideális csontállomány lapos, penge vékony csontlemezzé sorvad. Ez egyrészt megnehezíti vagy teljesen lehetetlenné teszi a teljes kivehető fogpótlás stabilitását, másrészt nem teszi lehetővé fogászati implantátum behelyezését.

Csontpótlást olyan esetekben végzünk, amikor a fogászati implantátum beültetéséhez az állcsontrész szélessége vagy magassága nem megfelelő; az arcüreg alapja és a felső állcsontgerinc közötti magasság nem elegendő az implantátumok stabilitásához, valamint a fogeltávolítást követő azonnali implantációkor a fogmeder és a műgyökér közötti rés meghaladja az 1,5 mm-t.

A csontok regenerációját serkenteni lehet szisztémás kezeléssel, és lokálisan, csontpótló anyagok beültetésével. Az utóbbi években emberi és állati csontból készült, illetve szintetikus anyagok széleskörű alkalmazását vezették be.

A csontpótlás különböző fajtái:

 • Horizontális (állcsontgerinc szélesítése)
 • Vertikális (állcsontgerinc magasítása)
 • Sinus lift /sinus elevatio (az arcüreg aljának emelése) bővebben: klikk ide >>>
 • Periimplantáris (implantátumok körüli)
 • Mindezek kombinációja
 • Csontdefektus feltöltése (cysták, csonthiányok) bővebben: klikk ide >>>

 

Csont pótlására alkalmazható anyagok:
 1. Saját csont – ún. autológ csont – az elvékonyodott csont regenerációját kiválóan serkenti. Hátránya, hogy a saját csont kinyeréséhez további műtét szükséges, ami kellemetlenségekkel járhat az Ön számára, mellékhatások jelentkezésével is számolni kell, valamint maga a beavatkozás időigényesebb és költségesebb.
 2. Más embertől származó – allogén - alkalmazása hazánkban jelenleg még nem elterjedt.
 3. Állati eredetű csont – xenogén – pl.: Bio-Oss, amely az egyik legnépszerűbb csontpótló anyag.
 4. Szintetikus előállított csont – alloplasztikus – igen széleskörben alkalmazott anyagok tartoznak ebben a csoportba. Ilyenek a trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok.
Fontos követelmény a szintetikus anyagokkal szemben, hogy biokompatibilisek legyenek, azaz semmilyen káros hatást ne fejtsenek ki a szervezetre, ne váltsanak ki szöveti reakciókat, valamint oldódásuk során se képezzenek toxikus termékeket. A manapság használt anyagok a fenti követelményeknek tökéletesen megfelelnek.
 
 

Csontpótló műtéti technikák:

 • Implantálással egyidőben végzett csontpótlás:
Abban az esetben végezhető, ha a foghúzás és az implantálás várható időpontja között nem telik el túl sok idő (maximum fél év). Ilyenkor a csontnak csak minimális része sorvad el a biológiai folyamatok során. A csontpótlást az implantátumok beültetésével egyidőben végezzük. Ilyenkor csak minimális az a csontmennyiség, amelyet a csontsorvadás miatt pótolnunk kell. Ezen eljárás során általában idegen, rendszerint valamely állati csontból készült csontpótló anyagot használunk. Az idegen csontpótló anyagot többfázisú sterilizációs eljáráson átesett sertéscsontból készítik, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Az így nyert teljesen szervetlen csontállomány mikroszkóposan megtévesztően hasonlít az emberi csont szerkezetére, és alkalmas emberi felhasználásra.
 • Implantálást megelőző csontpótlás – kétlépcsős technika:
Azokban az esetekben, amikor a fogeltávolítás és a fogászati rehabilitáció között hosszú idő telt el (2 év vagy annál több), általában súlyos csonthiánnyal állunk szemben. Ilyenkor olyan nagy mennyiségű csont pótlására van szükség, amelyet nem tudunk csak idegen csontpótló anyag felhasználásával elvégezni, ezért a páciens saját csontját használjuk fel. A saját csontot idegen – csontpótló - anyaggal keverjünk össze. Ezt a keveréket helyezzük a csonthiány területére, amelyet azután speciális membránnal vagy titánhálóval védünk a felszívódás ellen.
 
A saját csont nyerésének területei:
 1. az állcsúcs alsó metszőfogak alatti területe
 2. az állkapocs szöglete
 3. a felső utolsó őrlőfogak mögötti csont területe
 4. ritka esetben a csípőlapát hátsó területéből vagy a sípcsont térdkalács alatti területéről nyerünk saját csontot műtéti úton, kórházi háttérrel
Csontpótlás menete:
 
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben ambulánsan történik, de az Ön kérésének megfelelően un. altatásban (bódítás) is végezzük.
Megfelelő területen (röntgen alapján tájékozódunk) metszéseket ejtünk az ínyben, majd az ínyt lehajtjuk a csontról, lebenyt képezünk. Kisebb csonthiányok esetében csak csontpótló anyagot alkalmazunk, nagyobb mértékű csonthiány esetén a csontpótló anyagot a műtéti területről származó saját vérrel, vagy trombocitában gazdag plazma un. PRP felhasználásával, illetve saját csontforgáccsal összekeverve helyezzük be a kívánt műtéti helyre, ahol ezután kollagén membránnal (Lyoplant®, Bio-Gide®, Hypro-Sorb®, Osteo-Biol Evolution®) lefedjük. Az ínyszéleket nem felszívódó varratokkal egyesítjük. Ezek eltávolítása kb. 7 nap múlva történik.
A csontpótló műtéteket követően minimálisan 6 hónap, de előfordulhat, hogy 1 év gyógyulási idő szükséges, amíg a beültetett csontpótló anyag az adott területen összecsontosodik a környezetével, a szervezet részévé válik.
Kétlépcsős technika alkalmazásakor csak ezt követően kerülhet sor az implantációs műtétre. A műtétet követően az implantátumok szervüléséhez újabb 3-6 hónap szükséges. Az implantátum (műgyökér) tökéletes becsontosodását a felépítmény (korona, híd, lemezes fogpótlás) készítése követi, amely újabb heteket vehet igénybe.

A beavatkozás ugyan hosszadalmas, de - amennyiben betartja a szükséges előírásokat - nagymértékben megtérül. A kezelések befejeztével Ön visszanyeri tökéletes és egészséges mosolyát.


Csontpótló anyagok az EuroDental-nál:

 • Bio-Oss®
 • Easy-Graft®
 • Emdogain®
 • BioResorb®
 • Ostim®
 • Dexabone®
 • Osteo-Biol®


Sebészi műtéteinket az alábbi csúcstechnológiájú ultrahanggal vezérelt készülékkel végezzük, fúrás és vésés nélkül: >>>

Tekintse meg árainkat>>>

csontpótlás, csontpotlas, pécs, fogorvos pecs, fogorvos, fogaszat, fogászatcsontpótlás, csontpotlas, fogorvos, szájsebész, szajsebeszetarcüreg emelés, fogorvos, szájsebész, fogászat, pécs, eurodental, euro dentalaugmentáció, augmentacio, csontpótlás, pécs, pecsimplant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlás pécsett, fogpótlás pécsettimplant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlás pécs

vertikális és horizontális csontpótlás


implant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlásimplant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlás, tasak, fogorvosimplant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlásimplant, fog, pécs, fogbeültetés, fogbeultetes, csontpótlás pécs, fogpótlás pécs

parodontális tasak feltöltése autológ és heterológ csontpótlással

Magyar Deutch