Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Fogfehérítés: Professzionális rendelői LED - PLAZMA és otthoni rendszerek

A fogaink színe több tényezőtől függ: öröklött genetikai tulajdonságoktól, a fog külső rétegének (zománc) vastagságától, az évek során rárakódott elszíneződést okozó anyagoktól, táplálkozási szokástól, valamint bizonyos gyógyszerek mellékhatása is szerepet játszhat (pl:Tetracyclin gyermekkorban történő szedését követően a maradó fogak sárgás-barna vagy krétafehér színű elszíneződését okozhatják.)

Előtte Utána
fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, fogfehérítés, fehér fog fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, fogfehérítés, fogfehérítés pécsA fogfehérítést végezhetjük otthon (at home bleaching) vagy a rendelőben (in office bleaching- LITEX) szakképzett dentáhigiénikus (klinikai fogászati higiénikus) kontrolálásával. A fogfehérítő eljárást minden esetben megelőzi egy professzionális fogkőeltávolítás, polírozás, homokfúvás, air flow.


Mosolyunk arcunk ékszere! Fehér fogakkal külseje esztétikussá, harmonikussá varázsolható!

Fogaink természetes színe velünk született adottság. Az évek során különböző színezőanyagok rakódhatnak a fog kemény szöveteibe, melyek kozmetikai problémákat okozhatnak. Ilyen lehet például a tea, kávé, vörösbor, dohányfüst részecskéi, valamint a véráramból származó anyagok, gyógyszerek, vérfestékek, fémsók. Idővel a fogzománc vastagsága is csökkenhet, így a mélyebben található, sötétebb színű dentin erősebben áttűnik a zománcon. Ezen okokból kifolyólag az idő előrehaladtával a fogak színe sárgásabbá, sötétebbé válik. A fogak elszíneződése komoly esztétikai problémát jelenthet. Korábban a fogszín helyreállítására - tulajdonképpen az eltakarására – csak a teljes fémmentes koronák és héjak álltak rendelkezésre. Miután a fogfehérítés teret hódított, ezeket az ép fog károsításával járó módszereket ma már nem (vagy csak nagyon ritkán) használjuk az elszíneződött fogak leplezésére.
 
A fogfehérítés a fog színének kémiai úton történő világosabbá tétele. A folyamat oxidáción alapul. A különböző fogfehérítő anyagok a hidrogén-peroxid koncentrációjában különböznek egymástól. Az otthon alkalmazható szerek kisebb koncentrációban tartalmazzák az oxidáló anyagot, mint a rendelői fogfehérítés során használt anyagok.
 
A fogak elszíneződésének számos oka lehet:
 1. dohányzás
 2. fogkőképződés
 3. különböző színező anyagot tartalmazó ételek, italok (tea, kávé, vörösbor) gyakori fogyasztása
 4. gyógyszerek
 5. fogászati anyagok (amalgám, gyökértömő anyagok)
 6. fogbél elhalás
 7. gyökértörés
 8. fogak fejlődési rendellenessége
 9. túlzott fluorbevitel
 10. életkor
A fogfehérítés lehet:
 1. belső – gyökérkezelt fogak esetében alkalmazható módszer. Ha gyökérkezelést követően foga elszürkült, lehetőség van annak a pulpakamra felől történő fehérítésére.
 2. külső – élő fogak fehérítése során alkalmazzuk a fogfelszín felől.
Fehéríthető egy vagy néhány fog, de akár a teljes alsó-felső fogsor is.
 
Kinek ajánljuk?
 1. azoknak a pácienseinknek, akik nincsenek megelégedve fogaik színével,
 2. olyan pácienseinknek, akiknél fémmentes fogpótlást (koronát) készítünk, és az alatta lévő elszíneződött csonk áttűnhet, rontva ezáltal a korona esztétikai hatását,
 3. gyökértömést követően elszíneződött fogak fehérítésére.
Mikor nem használható?
 1. a fehérítésre használt bármely anyaggal szembeni érzékenység, allergia esetén
 2. bizonyos fogfejlődési rendellenességek esetén
 3. élő fogak esetében, ha túl tág a pulpakamra– erről a röntgenfelvétel tájékoztat
 4. szuvas fogak esetén – ezeket először kezelni kell
 5. bár nincs bizonyíték arra, hogy problémát okozna, de várandós és szoptatós kismamák esetében nem ajánljuk a fogfehérítést.
A fogfehérítést megelőző lépések:
 
Mint minden beavatkozásnál, fogfehérítés előtt is fontos a kivizsgálás, az elszíneződés okának felderítése, mert csak ennek ismeretében határozható meg a megfelelő fogfehérítési módszer. Megbeszéljük a kezelési tervet, a várható eredményt és annak tartósságát, megfelelő teendőket, hogy minél tovább megmaradjon az elért fogszín. Mivel számos különböző termék és módszer áll rendelkezésünkre, minden esetben az Ön számára leghatékonyabb eljárást választjuk.
A kiindulási színt fogszínkulcs segítségével határozzuk meg, és dokumentáljuk. Így a kezelés végeztével összehasonlítható az eredmény.
A fehérítés megkezdése előtt Önt professzionális prevenciós eljárásban részesítjük. Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogkövet, majd polírozópaszta és speciális polírkefe segítségével fényesre, simára polírozzuk fogai felszínét. Az esetek többségében már ezzel is egy-két árnyalatnyit fehérednek a fogai. Általában egy hét elteltével kerülhet sor a fogfehérítésre.
 
A fogfehérítés menete:
 
Mivel a rendelői fogfehérítő anyagok erős oxidálószerek, ezért a fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés minden esetben izolálásban történik. Ez történhet kofferdám izolálással, vagy külön, erre a célra kifejlesztett fényrekötő gyantával. Az izolálás célja az íny védelme az erős oxidálószer okozta sérülésektől.
Ezután felvisszük az anyagot a fogak felszínére. A hatékonyság fokozásának érdekében polimerizációs lámpával megvilágítjuk. A megfelelő fogszín elérése után a fehérítőanyagot eltávolítjuk, letisztítjuk a fogak felszínét. A módszer gyors, könnyen, egyszerűen kivitelezhető. A fogak fehérítése kb. egy órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt az Ön fogai több árnyalatot világosodnak. A világosodás függ a kezdeti fogszíntől, az elszíneződés mértékétől.
 
Kezelés utáni teendők:
 
Fogfehérítést követően – a tartós hatás elérése érdekében – néhány napig nem ajánlott, sőt ellenjavallt!, a dohányzás, kávé, tea, bor, kóla valamint egyéb színező ételek és italok fogyasztása.
A fogak a kezelést követően érzékenyek lehetnek, ám ez néhány napon belül maradéktalanul elmúlik.
 
Mennyi ideig maradnak fehérek a fogai?
 
Az eredmény tartósságát több tényező is befolyásolja. Ilyenek az étkezési szokások, dohányzás, megfelelő szájhigiénia. Nagy mennyiségű színező hatású táplálék fogyasztása esetén a hatás rövidebb ideig marad tartós. Fokozott színező hatású a kávé, a tea, a vörösbor, a kóla. Igyekezzünk ezeket a színező hatású termékeket ritkábban fogyasztani. Természetesen nem kell róluk lemondani, de csökkent fogyasztásukkal a hatás tovább fenntartható.
A fogfehérítés – szükség estén – 1-3 éven belül megismételhető.
Ha tehát fogai elszíneződtek ne keseredjen el, mert van megoldás!


Tekintse meg a fogfehérítések árait. >>>

 

Magyar Deutch