Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Fogfájás - Miért fáj a fogam?

Fogunk illetve az azt körülhatároló szövetek rendkívül változatos módon képesek jelezni számunkra ha kóros folyamat játszódik le közöttük. 

Amikor a fogszuvasodást okozó baktériumok bomlástermékei már elegendő foganyagot oldottak fel ahhoz, hogy a különböző hőingerek egyszerűbben hozzák ingerületbe fogbélben található idegeket, fogunk könnyen érzékennyé válik hideg, meleg esetleg savas ételek és italok fogyasztásakor. Ilyenkor fogunk még él tehát ha az első ilyen jelnél jelentkezünk fogorvosunknál, a fog egy töméssel általában megmenthető.

Sok páciens már olyankor jelentkezik rendelőnkben, amikor folyamatos vagy időszakos, de inger nélkül jelentkező fájdalmat éreznek fogaikban. Ilyenkor a fogbél már gyulladt. A fog speciális anatómiai tulajdonságokkal rendelkező szerv, mivel a keményszövettel behatárolt zárt tér nem teszi lehetővé a gyulladásos folyamatok sikeres “öngyógyító” lejátszódását. Ez a különleges körülmény az, mely a fog gyulladása esetén szükségszerűvé teszi a fogorvos beavatkozását, mely egyet jelent a fog gyökérkezelésével. 

Ha a fog ráharapáskor ( vagy függőleges irányú kopogtatáskor ) mutat érzékenységet az annak a jele, hogy a kórokozók túljutottak a fogbélen illetve a gyökércsatornán és valahol a csont és a gyökércsúcs határán akadtak meg. Ha a fogorvos megfelelően ki tudja tisztítania a gyökércsatornát illetve, jól záró csúcsig érő gyökértöméssel el tudja látni, akkor a baktériumok számára megszűnik a szájüreg felől a szabad út, és a szervezet képes a gyökércsúcs körüli térben lévő kórokozókat legyőzni. 

Amennyiben a gyulladásos folyamat további utat talál magának, az gyakran a csontot áttörve tályogképződéssel jár. Ilyenkor jellegzetes feszítő érzéssel párosuló duzzanat alakul ki vagy a szájpadláson, vagy a fogak külső oldalán a szájüregi nyálkahártya áthajlási területén. Ezek megnyitása mérettől és elhelyezkedéstől függően történhet a fogon keresztül illetve egy metszéssel a nyálkahártya felől. 

Gyakori fájdalomat okozhat az éppen kibújni készülő, illetve a előtörésükben akadályozott bölcsességfogak koronája körül kialakuló úgynevezett Pericoronitis. Ilyenkor a bölcsességfog koronája és az íny között egy tasak alakul ki, mely a nehéz tisztíthatóság miatt begyullad. Ezt a területet ebben az esetben naponta átöblítjük, esetleg gyógyszeres csíkkal kezeljük. Miután a gyulladás visszahúzódott érdemes a kiváltó okot megszüntetni. Ez annyit jelent, hogy röntgenkép kiértékelése után a megfelelő irányban növekvő bölcsességfog kibújását segítjük a felette boltosuló íny körbemetszésével, vagy pedig az abnormális helyzetű bölcsességfogat eltávolítjuk.

 

Gyakorta fogfájásnak ítélik meg a fog tartószerkezetének betegségei miatt kialakuló fájdalmat. Ekkor a fogak jellegzetesen oldalirányú erőhatásra ( kopogtatásra ) mutatnak érzékenységet. Ritkábban, de ilyen betegség során is kialakulhat tályogképződés a fogak mellett.

Az alábbi digitális röntgen felvételen a bal alsó 6-os fog gyökerénél kialakult cysta látható.

cysta, gyulladás, fogászati fájdalom, fogorvos pécs, szájsebész pécs

fogászati cysta, szakellátás, fogászati ügyelet, fogászati ügyelet pécs

 

Magyar Deutch