Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Interaktív fogpótlás tervezés az Ön közreműködésével az Ön maximális igényeinek kielégítése céljából.

2012. áprilisától szakrendelőnk, a legmodernebb német digitális-lézer, CAD-CAM Amann Girrbach® Ceramill Motion 2. típusú számítógép által vezérelt fréz géppel és a hozzá tartozó összes lehetséges szoftverrel bővült. Ennek köszönhetően a minőségi német precizítású mikron pontosságú fogpótlások ára jelentősen csökkent szakorvosi rendelőnkben.

A saját CAD-CAM  német típusú Amann Girrbach® gépünkről bővebben itt olvashat:

klikk ide: http://www.amanngirrbach.de/
 

A mai legmodernebb esztétikai fogászat által kínált csúcsminőségű prémium fogpótlások.      18.000 Ft-tól 

Nálunk a fogpótlások tervezése az Ön közreműködésével történik. Lehetősége van arra, hogy a fogpótlását előre megtervezzük számítógép segítségével. Majd a készülő pótlást interaktív módon nyomon követheti fogtechnikai laborunkban a fogtechnikus mestereink közreműködésével. Ahol megnézheti a CAD-CAM gépünket működés közben, ahogy készíti számítógép közreműködésével a fréz gép  az Ön pótlását. Majd ezután egyénre szabottan a fogtechnikus mesterünk segítségével lépésről, lépésre a vázszerkezetre a kerámia leplezés készül az Ön maximális igényének figyelembevételével. A folyamatokat végig megtekintheti a laboratóriumunkban.

CAD/CAM technológia - csúcstechnológia a fogászatban:
 
A mai modern fogászatban a computer-technika fejlődésével lehetővé vált a cirkónium-oxidnak a megmunkálása és felhasználása. A nagy szilárdságú cirkónium-oxid megmunkálása a hagyományos labortechnológiákkal nem lehetséges. A fogtechnikai áttöréshez az anyag megmunkálására képes CAD/CAM rendszerek megjelenése kellett.
A CAD/CAM rendszerek a fogművet vagy a már égetett tömbből faragják ki (szinterezett technika), vagy a nyerstömbből kifaragott vázat a kifaragás után még egy speciális kemencében kell kiégetni ("nyers" technika), hogy elnyerje végleges tulajdonságait.
Az eljárással számítógépes tervezés után mikrométeres pontosságú fogpótlások elkészítésére van lehetőség.
 
A CAD/CAM technológia felépítése:
 
CAD (Computer Aided Design – Computer Segítségével Tervezett) – a rendszer softver része. Computer vezérelt tervezés. A program a számítógép monitorján megjeleníti a szenzorokkal letapogatott gipszmintát, digitális mintát készít, amelyre a felépítmény (borítókorona, híd) virtuálisan tervezhető. A digitális mintán tervezi meg a számítógép a koronát, így biztosítva az elkészülő restauráció tökéletesen pontos illeszkedést.
CAM (Computer Aided Manufacturing – Computer Segítségével Elkészített) – a rendszer "kivitelező" része. Tulajdonképpen egy frézgép, amely a megtervezett korona vázat a megfelelő anyagból kifaragja. A CAM egység tulajdonképpen egy számítógép által vezérelt "marógép".
Az elkészült vázat a fogtechnikai laboratóriumban technikusunk (a vázzal) kompatibilis kerámiával leplezi, az Ön egyéni esztétikai, biomechanikai és higiénés követelményeinek megfelelően. Tökéletesen esztétikus, a természetes fogak színét, alakját hűen tükröző korona készül.
 
Fogpótlások elkészítése CAD-CAM komputer vezérelt eljárással történik:

kerámia korona pécs, számítógép tervezés korona pécs, szájsebész pécs, sebész pécsfogszakorvos pécs, szájbetegségek szakorvosa pécs, dentoalveoláris szakorvos

tervezés, fogászat, pécs

komputer vezérelt pótlás készítés, fémmentes korona, czirkon, cirkon pécs

Mi a cirkónium-oxid?

A cirkónium-oxid a cirkonium nevű elem oxidja, oxigénnel alkotott vegyülete. A cirkónium (cirkon) a periódusos rendszer 40. helyén található, a fémek csoportjába tartozik. Nagyon kemény, szilárd anyag, amely még az acélt is képes metszeni.
A cirkónium-oxid megfelelően ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű anyag, tulajdonképpen porcelán. Ezen tulajdonságok eléréséhez a cirkónium-oxidot laboratóriumi körülmények között speciális módszerekkel kezelik. Az előállítási technológiának köszönhetően a hajlítószilárdsága kb. tízszerese a hagyományos porcelánénak. A nagy keménysége miatt az anyag a fogtechnikai felhasználás elől sokáig el volt zárva, mivel a tipikus feldolgozási módszerekkel (öntés, égetés vagy préselés) a piacon megtalálható berendezésekkel nem lehetett megmunkálni. Csak az 1990-es években kezdett elterjedni, amikor megjelentek az ún. CAD/CAM rendszerek. A cirkónium-oxid feldolgozása kizárólag CAD/CAM vagy pantograph rendszerekkel lehetséges.
A cirkónium-oxid korona – valójában cirkónium-oxid vázas, porcelánnal leplezett korona - kizárólag vállas technikával előkészített fogra készülhet tökéletes megoldásként, ezáltal a fogágy védelme biztosított, és nem kell tartani az íny visszahúzódásától, vagy gyulladásától, mint a hagyományosan előkészített fogak esetén.
 
A cirkónium-oxid korona készítésének menete:
A cirkónium-oxid korona a fog vállas előkészítését igényli a tökéletes megoldás érdekében. Ez helyi érzéstelenítésben történik. Az előkészítést követően tökéletesen pontos lenyomatot veszünk a fogairól. Gyakran az előkészítés és a lenyomatvétel jóval több időt vesz igénybe, mint hagyományos fémmentes kerámia korona készítése esetén, de ez az időráfordítás teljes mértékben megtérül, mivel pontosan illeszkedő, tökéletesen esztétikus pótlás készíthető. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol technikusunk elkészíti a pontos gipszmintát. A mintát egy lézer letapogató gép segítségével digitalizáljuk, majd a saját technikai frézcentrumunkba küldjük (a szakrendelőnkkel egy épületben található), ahol különböző számítógép által vezérelt gépek a cirkónium hasábból kifrézeli (kifaragja) a korona vázát, emberi kéz érintése nélkül, ezáltal minimálisra csökkentve a hibalehetőségeket. 
A laboratóriumunk a cirkónium-oxid vázra hagyományos porcelán leplező anyagot rétegeznek az Ön igényeinek megfelelő színben. Az egyes rétegeket égetik, végül a koronát polírozzák. A kész koronát a következő ülésben speciális ragasztó cementtel rögzítjük.
A cirkónium-oxid vázas korona elkészüléséig a lecsiszolt fogait ideiglenes koronával látjuk el, így Önt semmilyen esztétikai hátrány nem éri, illetve a zománctól megfosztott fogai védve lesznek a külső (hideg-meleg, kémiai) hatásokkal szemben.
 
Cirkónium-oxid koronák előnyei:
 1. Az anyag teljesen fémmentes, ezért a természeteshez nagyon hasonló, esztétikailag tökéletes koronák készíthetők
 2. A koronák élethűek, a természetes fogakkal tökéletesen harmonizálnak
 3. Teljesen szövetbarát, nem okoz allergiás reakciót, nem mérgező
 4. Nem vezeti az elektromosságot
 5. Optimális védelmet nyújt a kellemetlen hideg- melegérzékenység ellen
 6. Nagy szilárdsággal bír, így rágófogaknál is használható
 7. Magas a hajlítással szembeni ellenállása
 8. Igen kemény anyag
 9. Fémeknél erősebb, ugyanakkor fogszínű anyag
 10. Maximálisan pontos illeszkedés érhető el a CAD/CAM megmunkálási technológia segítségével
 11. A fog vállas előkészítését igényli, így nem alakul ki ínygyulladás, ínyvisszahúzódás
 12. Erős vázának köszönhetően hidak készítésére is alkalmas
Hátrányai:
 1. Költségesebb
 2. Hosszabb elkészítési idő
Mikor ajánlott a cirkónium-oxid kerámia?
 1. Trauma következtében letört fogkoronák restaurálására
 2. Régi, rosszul záródó, pontatlan, szürke szélű koronák cseréjére
 3. Nagymértékben elszíneződött frontfogak esztétikai helyreállítására
 4. Szuvas vagy többször tömött frontfogak kezelésére
 5. Implantátumok felépítményeként
 6. Tökéletes esztétikai igények esetén
Bátran kérje fogorvosainak tanácsát a cirkónium-oxid koronákkal kapcsolatban!
Magyar Deutch