Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Héj - Veneer : IPS Empress® vagy E-max® préskerámia héjak mikron pontosságú CAD-CAM technológiával:

Mire szolgál a héj és miért olyan nagyszerű eszköz?
A fogaknak többnyire csak az ajak felöli felszínére készített, igen vékony (kb. fél mm vastag) esztétikai kiegészítés. (a képen látható egy kerámia héj, összehasonlítva egy kontaktlencsével)
Héjak készítésekor egyértelmű cél a Páciens fokozott esztétikai igényeinek kielégítése. A héjak segítségével lehetőség nyílik a  fogak elszíneződésének, kedvezőtlen alakjának korrigálására, alkalmas a fogak közötti túl nagy rések eltüntetésére, illetve a sérült fogak koronai részének helyreállítására. 

                                    fogorvos pécs, szájsebész pécs, porcelán fog héj, csiszolás nélküli fogpótlás pécs, fogpótlástan szakorvosa pécs
 
Hogyan kerül a héj a fogak felszínére?
A fog előkészítése szükséges hozzá, mely során orvosaink kb. fél mm fogszövetet távolítanak el a fog legkülső (zománc) rétegéből. A direkt héjakat fogorvos, az indirekt héjakat (lenyomat alapján) fogtechnikus készíti.
Rögzítése a fogon speciális, igen erős ragasztóval történik. Nagyon szép, természetes hatású, esztétikus megoldás. Anyagát tekintve készülhet kerámiából, hátsó régióban akár műgyanta alapú anyagból is.
 
 

Előtte Utána
fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, héj, héjak, fogászat pécs fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, héj, héjak, szájsebész pécs


 
Milyen esetekben javasoljuk a héjakat:

 1. Ha frontfogak elszíneződtek, elszürkültek és a fogfehérítés nem hatékony (például szerzett tetraciklines elszíneződés)
 2. Ha a frontfogak alakja nem megfelelő.
 3. Ha a veleszületett zománc-, dentinfejlődési rendellenesség áll fent.(zománc-, dentinhypoplasia)
 4. Ha helyzeti rendellenesség áll fent a front területen, melyet fogszabályzó kezeléssel nem lehet vagy a   páciens nem fogszabályozással szeretné megoldani.
 5. Ha a frontfogak között hézag van (diasztéma).
 6. Ha Ön nincs megelégedve mosolyával.
 7. Ha a frontfogból letörött egy rész és töméssel helyreállítani nem célszerű.

 Mikor nem alkalmazható a héj:

 1. Ha fogaiban nagy tömések vannak
 2. Ha fogai kórosan kopottak, illetve torlódottak
 3. Ha Önnek mélyharapása vagy fogcsikorgatása van
 4. Ha ínye gyulladt, illetve fogai ettől már parodontológiailag károsodottak. Ebben az esetben kizárólag az ínygyulladást megszüntető kezelés után javasolt porcelán héjak felhelyezése
 5. Ha küzdősportot űz, a fogvédő sín ugyanis feszülést okozhat
 6. Ha fúvós hangszeren játszik

A héjkészítés lépései:

A készítés módjának megfelelően megkülönböztetünk direkt és indirekt héjakat.
A direkt héjat (kompozit héj) a fogorvos készíti el a rendelőben a preparálással egy ülésben. Az indirekt héjat a fogtechnikus készíti laboratóriumban. Mivel a direkt héj készítése nagyon sok időt vesz igénybe, széleskörűen az indirekt módszer terjedt el. Rendelőnkben is ezt a készítési technikát alkalmazzuk.
Amennyiben sok árnyalattal fehérebb fogakat szeretne, mint a meglévők, akkor érdemes először fogfehérítést alkalmazni a teljes fogsorán, hogy azok a fogai is kifehéredjenek, amelyekre nem készül héjkerámia és amelyekhez ezután a héjkerámiának a színét igazíthatjuk. Ellenkező esetben a héjkerámiával gyönyörű fehérré varázsolt fogai elütőek lesznek a héjkerámiával nem fedett, pl. rágófogaihoz képest.

 

Indirekt héj:

Indirekt módszerrel a héjkészítés két ülésben zajlik. Anyaga: IPS Empress® vagy E-max® préskerámia

Első ülésben a következő történik:

A fog előkészítése helyi érzéstelenítésben történik. Az injekció beszúrását ízesített zsibbasztózselé alkalmazásával előzzük meg, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítést követően fogorvosunk előkészíti a héj(ak) helyét a fogzománcból megközelítőleg fél milliméter zománc speciálisan héjkészítésre alkalmas fúrók segítségével történő eltávolításával.
Még ebben az ülésben rugalmas lenyomatanyag segítségével lenyomatot veszünk nemcsak az előkészített fogakról, hanem mindkét állcsont összes fogáról.
Meghatározzunk az Ön fogaival harmonizáló, Önnek tetsző fogszínt és formát.
Végül elkészítjük és felragasztjuk az ideiglenes héjakat, melyekre fokozottan kell vigyáznia, hiszen ezek még csak ideiglenes ragasztással rögzülnek.
A lenyomatokat a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol fogtechnikusunk a lenyomat alapján készülő gipszmintára elkészíti a kb. 0,6-1mm vastagságú porcelán héjakat.

Második ülésben:

Eltávolítjuk az ideiglenes héjakat.
Nyálrekesszel vagy vattarolnikkal izoláljuk a fogat/ fogakat.
Először bepróbáljuk az elkészült héjakat, majd ha tökéletesen illeszkednek, illetve Ön is elégedett velük, beragasztjuk azokat az előzőleg letisztított, nyál- és vértelenített, száraz fogakra.
Ellenőrizzük a harapási magasságot, végül polírozzuk a héjak felszínét, aminek hatására az Ön fogai gyönyörűen csillogóak lesznek.

 

Direkt héj:

A porcelánhéjhoz hasonlóan, a frontfogak kisebb hibáinak leplezésére alkalmas, viszont ezt a héjtípust a fogorvos készíti el a rendelőben a fog szakszerű előkészítése után. Ez tehát direkt módszer, az elkészítése a preparálással egy ülésben történik.

Indikáció (mikor ajánlott):
 1. caries (fogszuvasodás), trauma, kopás okozta foganyaghiány esetén, ha az kevesebb, mint a teljes foganyag fele
 2. elszíneződött frontfogak esetén
 3. ha több tömés is található a fogban
Nem ajánlott:
 1. ha a foganyag több, mint fele hiányzik, mert ilyenkor nincs megfelelő felület a kompozit anyag rögzítésére
 2. ha a foganyag túlzottan meggyengült
 3. a fog nagymértékű elszíneződése estén
Mit ajánlhatunk Önnek, ha a kompozit héj nem kivitelezhető?
 1. Héjkerámia alkalmazását
 2. Fémkerámiát, vagy aranykerámia koronát
 3. Teljesen kerámiából készült koronát
 4. Cirkónium-oxid koronát
Kompozit héj készítésének menete:
 
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen. A fogzománcból speciálisan erre a célra kialakított fúróval eltávolítjuk a szükséges mennyiséget. Az előkészítést a zománc kondícionálása, és ecsetelése követi (mint kompozit tömés készítésekor), mely lépések elősegítik a fényre kötő kompozíciós anyag rögzülését a foghoz.
A megfelelő előkészítést követően a kompozit anyagot rétegenként visszük fel a fogra. Legalulra dentinszín kerül. A további rétegek után a felszínt zománcszínnel borítjuk, így tökéletes esztétikai hatás érhető el. Az egyes rétegeket polimerizációs lámpával világítjuk meg.
A harapási magasság beállítását követően a felszínt simára, csillogóra polírozzuk, így biztosítjuk a kompozit héjnak a természetes fogakra jellemző csillogást.


Az előzetes mosolytervezés alkalmával eldönthető, hogy mely fogakra kerüljön héj.
A nagymetszők, kismetszők, szemfogak, sőt még a kisőrlők színe, alakja is megváltoztatható héjak felragasztásával.

 

Előtte Utána
fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, héj, héjak, szájsebészet pécs fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, héj, héjak, fogorvos pécs


 
 Tekintse meg árainkat >>>

Magyar Deutch