Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Bölcsességfogak problémái (gyulladások, beékelődések). Eltávolításuk Piezotome II-es sebészi digitális computer vezérelt ultrahanggal működő egységkészülékkel trauma mentesen, vésés és fúrás nélkül.

A bölcsességfog ( bölcsességfogak ) eltávolítása nem minden esetben indokolt, bár a bölcsességfog eltávolítás a fejlett országok egyik leggyakoribb szájsebészeti beavatkozása. Rendelőnk  ÁNTSZ szakmakódja: fogászati ellátás

A bölcsességfogak sok szempontból különlegesek. A bölcsességfogak általában jóval később jelennek meg a szájüregben, mint a többi fogunk. A bölcsességfog átlagos előtörési ideje a 18-20. életév.  Késői előtörés miatt logikusan arra kellene gondolnunk, hogy romlaniuk is később kellene elkezdeniük, mint a többi fognak. Ez sok esetben igaz is, azonban a rossz tisztíthatóság gyakran változtat a helyzeten, és egyes pácienseink ép fogai mögött gyakran találunk szuvas bölcsességfogakat. 

A bölcsességfogak gyökérstruktúrája teljesen rendszertelen. Ha a bölcsességfogak olyan mértékben károsodtak, hogy a fog esetleg begyullad vagy elhal gyökérkezelésük pontos kivitelezhetősége bizonytalan, ilyen esetekben a fogorvos, sokszor az eltávolítás mellett dönt. 

Beékelődött, impactalt bölcsességfog

A bölcsességfogakat gyakran nem fogszuvasodás, hanem a fog rendellenes helyzete miatt kell eltávolítani. Ha a fog a csontban fekszik, vagy még csontban neki ütközik az előtte lévő fognak, akkor a teljes koronai rész nem lesz képes a szájüregbe jutni.

bölcsességfog, fogorvos pécs, szájsebész pécs  impact bölcsességfog, beékelődött fog, szájsebész, fogorvos

bölcsességfog, gyulladás, beékelődött bölcsességfog

A teljesen előtörni nem tudó bölcsességfogak körül kialakuló tasakok gyakran gyulladnak be. Ekkor a tasakok rendszeres fertőtlenítése az első, ezt követi a kiváltó tényező megszüntetése, tehát a fog eltávolítása. Amennyiben a csontban olyan mélyen van a fog, hogy eszközeinkkel nem férünk hozzá kénytelenek vagyunk egy metszéssel és némi csont eltávolításával a hozzáférést javítani, ilyenkor steril körülmények között sebészi feltárásban vésés és fúrás nélkül távolítjuk el. Nagyon körültekintőnek kell lenni, mivel a beékelődött bölcsességfogak gyökerei nagyon változatosak, sokszor átölelik az alattuk húzódó csatornát (kép a fogról) melyben azok az idegek és erek találhatók amelyek az egész alsó állcsontot ellátják a középvonalig. Súlyos maradandó sérülést lehet elérni, ha az orvos nem körültekintő. Ezért is elengedhetetlen a pontos 3 dimenziós tervezés a röntgen (CT) alapján. Rendelőnk Baranyában egyedülállóan használja a lent látható ultramodern sebészi készüléket, mellyel ideg és bármilyen más lágyrészsérülést még szándékosan sem lehet elérni.

implant pécs, bölcsességfog pécs, bölcsességfog gyulladás pécs, szájsebész pecs

bölcsességfog eltávolítás, bölcsességfog gyulladás pécs, szájsebészeti ügyelet pécs

Ha a beékelődött bölcsességfogakat nem távolítjuk el, hosszú távon súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Az alábbi rajz szemlélteti egy felső beékelődött bölcsességfog körül létrejött cystát:

cysta, fogcysta, fog cysta, fogorvos cysta, pécs, fogorvos pécs, pécs fogorvos

 A beékelődött bölcsességfogak a már fent említett következő nem kívánatos folyamatokat idézhetik elő:

 • komoly gyulladásos, akár gennyes folyamatok (pericoronitis)
 • fogtorlódás (elsősorban a metsző területen, mely tönkreteheti a fogszabályozással elért eredményt)
 • második nagyőrlő fog gyökereinek felszívódása, szuvasodása
 • ciszta kialakulása a fogzacskóból. Legtöbbször panoráma röntgenen derül ki a több éve növekvő fájdalommentes ciszta. (mely akár az állcsont törését is eredményezheti)
 • tumoros folyamatok elindulása
 • hajhullás
 • balra tolt vérkép (süllyedés)
 • fej különböző területére kisugárzó fájdalom (fül, ízület, tarkó)
 • általános izületi panaszok, fájdalmak

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben steril körülmények között a Piezotome II-es sebészi digitális computer vezérelt ultrahanggal működő egységkészülékkel trauma mentesen, vésés és fúrás nélkül végezzük. A fenti bölcsességfogak esetében az arcüreg megnyílásának esélye így nagyon minimális. Lágyrész, ideg, ér még véletlenül sem sérülhet. 
Ultracain érzéstelenítő szernek köszönhetően abszolút fájdalommentes.
A beékelődött bölcsességfog eltávolítása helyzetétől függően kb. 10-50 perc.


Gyógyulási idő kb. 2-3 nap. Bővebb információ ide kattintva olvasható >>>
A kontrollokat és a varratszedést ingyenesen elvégezzük.  

Sebészi digitális computer vezérelt ultrahanggal működő Piezosurgery készülékünk:

steril szájsebészeti feltárás fájdalommentesen, üdülési csekk pécs, szájsebészet
 

Mikor érdemes a bölcsességfog eltávolítása mellet dönteni:
 1. ha nincs elegendő hely a bölcsességfog előtöréséhez,
 2. ha a bölcsességfog körüli gyulladás és fájdalom többször ismétlődik,
 3. ha a bölcsességfog az előtte álló fogaknak fekszik, ezért nyomja az egész fogsort, és összetorlódhatnak a fogak,
 4. ha az előtte lévő fog gyökerének felszívódását okozza azáltal, hogy nyomja azt,
 5. ha a bölcsességfog nem a megfelelő irányba tört elő, ezért irritálja az arc nyálkahártyáját,
 6. ismeretlen eredetű arcfájdalom esetén,
 7. ha körülötte tasakképződés figyelhető meg, amiben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak,
 8. fogszabályozó kezelés során, ha a bölcsességfog idézte elő a fogak torlódását,
 9. fogszabályozásnál olyankor is szükség lehet a bölcsességfog eltávolítására, ha nem miatta következett be a torlódás, de a helyreállításhoz nincs elegendő hely.

Az alábbi panoráma röntgen képen látszik az egyik lehetséges szövődmény, hogy a bölcsességfog (fekszik) előtti 7-es (második nagyörlő) fog hátsó része elszuvasodott, mivel a tisztítás lehetetlen. Ha a fogbelet eléri, nagyon erős fájdalom kiséretében akkor már nem elég csak a bölcsességfog eltávolítása steril feltárásban, hanem a 7-es fog gyökérkezelése is szükséges.

beékelődött bölcsességfog, bölcsességfog eltávolítás, sebészet, feltárás


Javasolni szoktuk, hogy preventíve még 12-14 éves korban készüljön panoráma röntgen, ahol látni lehet már a bölcsességfogak helyzetét. Ha ilyen korban távolítjuk el a bölcsességfogakat, a beteg részére sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mivel ilyenkor a gyökerek még nem fejlődnek ki. Az alábbi röntgen ezt demonstrálja egy 15 éves betegünkön.

gyulladás, Pécs, beékelődött bölcsességfog, fogorvos pecs, szajsebesz pecs

Olyan esetekeben ha a bölcsességfog nyugvó helyzetben a felső állcsontban az arcüreg aljánál helyezkedik el, vagy az alsó állcsontban az ideglefutás közvetlen közelében nyugszik a bölcsesség fog eltávolítását csak panasz esetén végezzük el. Ilyenkor a az arcüreg megnyílásának esélye, illetve az alsó állkapcsot ellátó ideg esetleges megsértésének rizikója magasabb. A pontos tervezés (digitális panoráma röntgen) elengedhetetlen, hogy a súlyos szövődményt elkerüljük.

 

Vannak olyan helyzetek, ahol a bölcsességfogat nem a csont akadályozza az előtörésben hanem a felette elhelyezkedő íny. Ebben az esetben az előtörést az fog körüli íny körülmetszését ( circumcisio ) végezzük érzéstelenítésben elektrokauterrel.

Csont preparálás nélkül történt bölcsességfog eltávolítások után minimális fájdalom léphet fel, de ha páciens megfogadja a fogeltávolítást követő általános instrukciókat a fájdalom gyorsan elmúlik. Amennyiben csont eltávolítás is történt a műtét utáni lábadozás két-három napot igényelhet. Ilyenkor elengedhetetlen a műtétet követő jegelés. Ezzel a beavatkozás után fellépő duzzanatot jelentősen csökkenthetjük.

Fontos! A bölcsességfogak eltávolítása után is igazak a fogeltávolítás lapunkon írt tanácsok!

gyulladt bölcsességfog, bolcsessegfog eltavolitas, remove, inflammation dent

Tekintse meg szájsebészeti árainkat >>>

Sebészi műtéteinket az alábbi csúcstechnológiájú készülékkel végezzük: >>>

Magyar Deutch