Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Megelőző eljárások (prevenció)

A prevenció a betegségek kialakulásának megelőzése. A fogászati prevenció a szájüreg és a fogak kóros folyamatainak meggátolása, a már kialakult károsodások előrehaladásának lassítása. A preventív tevékenység a fogászatban elsősorban a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzésére irányul. Ezek hazánkban népbetegségnek számítanak. Magyarországon a fogszuvasodás a lakosság közel 100%-át érinti.

Az emberek többsége elmulasztja a szükséges fogászati ellenőrzéseket, és csak akkor keresi fel fogorvosát, ha már fájdalmai vannak, vagy a rágás nehézségei miatt gyomorpanaszok, esetleg egyéb megbetegedések lépnek fel. Hazánk a fogászati prevenció, a széleskörű felvilágosítás tekintetében meglehetősen lemaradt a világ élvonalától. Jellemző, hogy azokban a fejlett országokban, amelyekben már több évtizede működnek aktív megelőzési programok, sikerült 40 százalékkal csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.
A megfelelő szájhigiénia megakadályozza, vagy lassítja a kóros folyamatok kialakulását. Az optimális szájhigiéné tulajdonképpen lepedékmentességet jelent. A lepedék eltávolításának két módja van:
  1. az egyéni és
  2. a professzionális – fogászati rendelőben zajló.
Egyéni szájhigiénia:
 
Legfontosabb eszköze a fogkefe. Ez alkalmas a fog felszínén megtapadó lepedék, bizonyos színezőanyagok, ételmaradék mechanikus eltávolítására. Számos fogkefe típus kapható, ezért felmerülhet a kérdés, hogy milyen a jó fogkefe.
A mai fogkefék sörtéi műanyagból készülnek, a szálak vége lekerekített. A sörték keménysége alapján megkülönböztetünk puha, közepes és kemény fogkeféket. Leginkább elterjedt, és ajánlott a közepes (medium) sörtéjű fogkefe. Ez biztosítja a megfelelő lepedékeltávolítást. Nincs szükség kemény (hard) fogkefére, mivel egyrészt nem olyan hatékony plakkeltávolító, mint a közepes, másrészt a használata súlyos ínysérülést és fognyaki kopást okoz. A puha (sensitiv, soft) fogkefét fognyaki érzékenységben szenvedőknél ajánljuk.
A teljesen hagyományos fogkeféknél a sörték egyforma hosszúságúak. Mára már számos, különböző hosszúságú és lefutású sörtecsomókból álló fogkefék közül is választhatunk. Klinikai tanulmányok szerint megfelelő fogmosási technika mellett nincs számottevő különbség a különböző típusok között.
A sörteszálak idővel szétnyílnak, a fogkefe elhasználódik. Az elhasználódás függ a fogmosási szokásoktól, technikától. Az elhasználódott fogkefe tisztítóhatékonysága csökken, valamint könnyebben elszaporodnak benne a baktériumok. Általános tapasztalat szerint a fogkefe cseréje háromhavonta indokolt. Manapság már forgalomban vannak indikátorszálakat tartalmazó fogkefék is. Ezeket akkor kell cserélni, ha az indikátor színe a sörte kb. harmadáig, feléig megváltozott (általában kifehéredik).
A fogkefék speciális típusa az elektromos fogkefe. Napjainkban az elektromos fogkefék választéka is egyre bővül. Nagy előnyük, hogy használatuk nem igényel különleges fogmosási technikát és kézügyességet, valamint lényegesen lerövidítik a fogmosási időt, ugyanakkor a fogmosás hatékonysága nem csökken.
 
Milyen a jó fogkrém?
 
A fogkrémek különféle anyagokat tartalmaznak: felületaktív anyagokat, amelyek biztosítják a fogkém habzását, oldószereket, abrazív anyagokat (ezek a fogkefe dörzsölő hatását fokozzák), gyógyszereket, detergenseket (habzásért felelősek), valamint ízanyagokat (mentol, borsmentaolaj, szaharin). A manapság kapható fogkrémek legtöbbje már tartalmaz fluoridot, melynek nagy szerepe van a fogszuvasodás(caries) megelőzésében, ugyanis a zománcba épülve fokozza annak szilárdságát, ellenálló képességét.
Jelenleg számos márkájú és típusú fogkrémből válogathatunk. Egyikre sem tudjuk rámondani, hogy az a legjobb. Vásárláskor két szempontot vegyen figyelembe: a fogkrém fluoridtartalmú, valamint az Ön számára kellemes ízű legyen, mert csak olyan fogkrémmel tudunk megfelelő ideig fogat mosni, amelynek szeretjük az ízét.
 
Megfelelő fogmosási technika:
 
Sokszor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a páciens naponta többször mos fogat, ám a szájhigiénéje így sem kielégítő. Ennek hátterében a nem megfelelő fogmosási technika áll.
Fontos, hogy közvetlenül az étkezés után ne mossunk fogat! A táplálékot a szájüregi baktériumok bontani kezdik, ezáltal a kémhatás (pH) savassá válik. A savas közeg fokozza az ásványi sók kioldódását a zománcból, ezáltal az meggyengül. Ha közvetlenül étkezést követően mosunk fogat, akkor ezt a kevéssé ellenálló felszínt felsértjük. Étkezés után ajánlatos fél órát várni a fogmosással. A pH semlegesítődését elősegíthetjük sajttal, cukormentes rágógumival, vagy csapvizes öblögetéssel. Fél óra elteltével már szabad, sőt ajánlott fogat mosni.
A fogmosás soha ne vízszintes mozdulatokkal történjen, mert ezzel elősegítjük az íny visszahúzódását a fogakról. A megfelelő technika a fogak növekedési irányának megfelelő mozdulatok ismétlése, azaz a felső fogakat fentről (ínytől) lefelé, míg az alsó fogakat lentől (szintén az ínytől) felfelé irányuló mozdulatokkal tisztítsuk. Ez vonatkozik a fogak külső (ajak felé tekintő) és belső (nyelv, szájpadlás felé tekintő) felszínére egyaránt. Ezekkel a mozdulatokkal az ínyt tulajdonképpen a fogakra simítjuk, gátolva ezáltal a visszahúzódását, a fogínysorvadást. Fontos, hogy fogmosás során az ínyt is masszírozzuk. Vízszintes mozdulatokkal kizárólag a rágófelszíneket tisztítsuk. Végezetül tisztítsuk meg a nyelv felszínét is. A helyes technika elsajátításáról bátran kérdezze fogorvosainkat.
A fogmosási idő hosszúságáról megoszlanak a vélemények. Átlagosan 3-4 percet ajánlunk, de természetesen ez változó lehet, amelyet nagyban befolyásol a fogak száma (akinek 10 foga van, természetesen rövidebb ideig mos fogat, mint akinek megvan mind a 32). Akkor tekinthető megfelelőnek a fogmosás, ha minden felszínt tökéletesen áttisztítottunk. A fogmosás hatékonyságát ellenőrizhetjük. Erre a célra ún. plakkfestő tabletták vannak forgalomban, melyek gyógyszertárakban, drogériákban vásárolhatók meg.
 
Használata:
 
Az EuroDental szeretne az Ön segítségére lenni abban, hogy jelentős előrelépést tegyen fogászati problémái megelőzésében. Ezért ajánljuk önnek különféle professzionális prevenciós kezeléseinket. Ilyen például a félévente ajánlott ultrahangos fogkőeltávolítás, a gyermekeknél (felnőtteknél a bölcsességfogakon) alkalmazható barázdazárás és a fognyaki érzékenység enyhítésére szolgáló helyi flourid kezelés.
Orvosaink a kezelések során felvilágosítják Önt a megfelelő szájápolási technikákról, és segítenek ezek elsajátításában. Nem elegendő kizárólag a fogak helyreállítása, azokat a későbbiekben szakszerűen kell ápolni, hogy elkerülhetőek legyenek a további fogorvosi beavatkozások.
 
Az alábbi pontokra kattintva részletes leírást talál a megfelelő tartalmakkal:
Magyar Deutch