Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Régi fémkorona cseréje:

Amennyiben Ön is régóta fémkerámia koronát visel, bizonyára észrevette, hogy az ínyszél mentén szürke szegély alakult ki. Ez esztétikailag kedvezőtlen, különösen a frontális régióban. Rendelőnkben lehetősége van régi fémkerámia koronájának cseréjére tökéletesen esztétikus restaurációra, hogy újra felszabadultan nevethessen.
Az ínyen kialakuló szürke szegély a fogak hagyományos előkészítése következtében alakul ki fémkerámia restaurációk alkalmazása esetén. Ennek oka egyrészt az, hogy a hagyományos előkészítéssel nem jelezhető egyértelműen a preparálás széle a fogtechnikus számára, így a készülő korona az íny alá terjed, ami irritációt, az íny visszahúzódását okozza, és láthatóvá válik a korona fémváza. Másik oka, hogy a korona széli részén a fémvázat csak nagyon vékony porcelán borítja (azért, mert a vékonyabb koronaszél kevésbé irritálja az ínyt), és ez alatt áttűnik a váz szürke színe.

Milyen restaurációk alkalmasak a fémkerámia koronák cseréje esetén?
 1. A teljes kerámia koronák használata az elmúlt néhány évben terjedt el Magyarországon, azóta, hogy az új nagyobb szakítószilárdságú szintetikus kerámiák megjelentek kereskedelmi forgalomban.
 2. Cirkónium–oxid koronák a modern számítógép tervezett és elkészített technológia bevezetése után váltak népszerűvé (teljesen jogosan)
 3. Aranykerámia koronák, melyek galvanizált, 0,2-0,3 mm vastagságú aranyvázra készülnek.

   

Tapasztalataink alapján az esetek legnagyobb részében lehetséges a koronák, illetve a hidak cseréje. Egy dologra azonban fel kell hívnunk a figyelmét: csak a régi koronák, hidak levétele után láthatjuk meg alatta lévő fogak színét és állapotát, ugyanis a fém elnyeli a röntgensugarakat, és a felvételen csak a korona látható fehér "foltként". A kezelési tervet a korona eltávolítását, az alatta lévő csonk megvizsgálását követően van módunkban felállítani. Csak ekkor dönthető el, hogy milyen kezelés tudunk javasolni Önnek.
 
Mikor készíthető új, esztétikus borítókorona (a régi fémkorona helyett) a fog kezelése nélkül?
 1. Ha a lecsiszolt fog jó állapotú, vagy csak kisebb szuvasodások eltávolítása szükséges
 2. Ha a korona alatt lévő fog színe nem túl sötét
 3. Ha a hagyományos módon előkészített fogak mindegyike átcsiszolható vállas formájúra
Mikor szükséges kezelni a fogat az új korona elkészítése előtt?
 1. Ha elhalt a fog a korona alatt és gyökérkezelésre van szükség
 2. Ha a korona alászuvasodott, és túl nagy rész hiányzik a fog koronájából – ekkor fogszínű csapot kell készítenünk a fog megerősítésére
 3. A korábbi hagyományos fogelőkészítés során túl mélyen preparáltak az íny alá. Ebben az esetben meg kell várnunk az íny regenerálódását, ami hosszabb időt vehet igénybe.

   

Mikor nem készíthető teljes porcelán korona?
 1. Ha a korona alatt fogai sötétszürkésen elszíneződtek, ebben az esetben galvanizált aranykerámiát, vagy vállas preparálással készített fémkerámia koronát tudunk készíteni
 2. Ha a fogában fémcsap van, amit nem tudunk eltávolítani, ilyenkor is csak fémvázas koronát tudunk javasolni
 3. Ha túlzottan kicsi a csonk, ami a preparálás után megmarad, és így már csappal sem lehet megerősíteni a fogat. Ebben az esetben a szomszédos fogakon támaszkodó híd elkészítését vagy implantációt javaslunk

   

 
Magyar Deutch