Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Modern, vállas előkészítéssel csiszolt koronák, hidak előnyei:

A hagyományos módszerekkel készült koronáknak számos hátránya van. (A fogorvosok 90%-a a mai napig is kizárólag ilyen hagyományos módon csiszol.) A hagyományos előkészítés során kevesebb foganyagot kell ugyan eltávolítani, viszont emiatt nem különíthetők el egyértelműen a preparált és preparálatlan felszínek, nem határozható meg pontosan a korona széle. Ennek következtében hagyományos előkészítésnél a korona széle sokszor az íny alá került irritálva ezáltal azt. Hosszútávú következményként ínygyulladás, majd az íny visszahúzódása jelentkezett. Így az eredetileg fogíny alá helyezett koronaszél láthatóvá vált, ami egy szürke vonal formájában mutatkozott a korona és az íny határán. Ez esztétikai hátrányt jelentett a páciensek számára, ezen kívül az ínygyulladás és visszahúzódás következményeként idővel fogágybetegség, csontpusztulás jelentkezett.
Ezt a hagyományos csonkelőkészítési módot számos hátrányos következménye miatt rendelőnkben nem szívesen használjuk.

Fogászatunkon a modern vállas preparálást alkalmazzuk, melynek során egy kis vállat alakítunk ki a fogak ínyhez nagyon közeli részén – de nem az íny alatt. Ez a váll kitűnő megtámaszkodást biztosít a korona számára, tulajdonképpen ezen a vállon ül a korona. Erre a váll részre a fogtechnikus egy különleges, kis zsugorodású kerámia réteget visz fel esztétikai céllal, hogy a korona fémszínű áttetszését a fognyaknál megakadályozza. Ezen felül a korona nyaki részének szilárdsága is megnő. Ahhoz hogy a csonk az íny alatt vállasan csiszolható legyen, a fogorvos egy speciálisan bevont fonalat lassan és óvatosan a foggyökér és az íny közé helyez (benyomkodja). Rövid hatóidő után a fonalat eltávolítja. Ezt a kezelési fázist fogorvosunk szükség szerint megismétli. A csiszolás végeztével egy kis rés lesz a fogíny és a gyökér között, és levehető a precíziós (nagypontosságú) lenyomat. Ezután fogtechnikusunk elkészíti a pontosan illeszkedő koronát, így nem kell többé attól aggódnia, hogy szürke lesz az ínyszél a korona mellett.
 
A vállképzés célja:
 1. Hely biztosítása a leplezés számára
 2. Preparált és preparálatlan felszín egyértelmű elkülönítése
 3. A fogágy védelme
 4. Korona megtámasztása
 5. Tökéletes széli záródás
A vállas korona előnyei:
 1. Megőrzi az íny és fogágy egészségét
 2. Nem alakul ki szürke ínyszél (fémvázas kerámia esetében)
 3. Pontos széli záródást biztosít, a korona széle nem áll el a fogtól, így csökken az alászuvasodás esélye
 4. A fémszegély kívülről nem lesz látható
 5. A fog eredeti alakja visszaállítható, ez is védi a fogínyt
 6. Elkerülhető az ínygyulladás és az íny visszahúzódása
Milyen koronákat lehet vállas előkészítéssel készíteni:
 1. Fémkerámia koronákat
 2. Aranykerámia koronákat
 3. Teljes porcelán koronákat
 4. Cirkónium-oxid koronákat (fémmentes)

   

Az alábbi képen a gipszmintán látható a vállas preparálás (általunk preparált váll és elkészült korona):

vállas preparálás, euro dental, dental, dental pecs, dental pécs, fogorvos pécs  fogkorona, fog korona, hídpótlás, hidpotlas, fogpotlasklinika

Magyar Deutch