Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Teljes lemezes kivehető műfogsor:

fogorvos, fogászat, fogászat pécs, eurodental, szájsebészet, protézis, protézisek, fogpótlásA teljes lemezes fogsor olyan kivehető protézis, amelyet teljes foghiány esetében alkalmazunk. A fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja a teljes kivehető fogsor készítése.
A feladata nemcsak a fogak, hanem az íny pótlása is. A műfogsor a nyálakhártya-csont alapzaton támaszkodik. A helybentartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja.
A műfogsor alapanyaga speciális műanyag. Ezt gyakran fém részekkel is kombinálják.
Amennyiben ez a speciális műanyag kiszárad, a fogsor eredeti formája deformálódhat, ezért mindig nedvesen kell tartani. Ha nem viseli, helyezze tisztítófolyadékba vagy vízbe. A fogak minden esetben műanyagból vannak, porcelánból nem készülhetnek, mert súlyuk miatt lehúznák a protézist a helyéről.

 
A teljes foghiány következményei:
 1. Rágóképesség csökkenése, rágásképtelenség – emésztési zavarokhoz, fekélyek kialakulásához vezet
 2. A hangképzés zavart szenved, mivel megváltozik a száj­üreg alakja, térfogata; a kemény és lágyrészek ará­nya; a nyelv helyzete, formája és az állcsont­gerinc alakja, mérete
 3. Az arc harmóniájának megbomlása, az arcvonások megváltozása – az arc izmai elveszítik támaszukat, mélyülnek a redők
 4. Pszichés gátlások kialakulása
A teljes lemezes fogsor feladata:
 1. Rágóképesség helyreállítása
 2. A foghiány következtében megváltozott arcvonások korrekciója
 3. Esztétikai helyreállítás
 4. Az állkapocsizület károsodásának megelőzése
 5. A hangképzés, beszéd zavarának megelőzése, helyreállítása
 6. A fogatlanság okozta pszichés zavarok elkerülése, kezelése
 7. A fogatlanság következményeinek megakadályozása
A teljes lemezes műfogsor részei:
 1. Alaplemez, amely a nyálkahártya-csont alapzaton fekszik, közvetíti a rágóerőt a csontra
 2. Műíny, melynek feladata az esztétika helyreállítása
 3. Műfogak - a rágóképesség helyreállítására, esztétikai hatás biztosítására
A teljes lemezes fogsor készítése igen bonyolult feladat. A protézis készítésénél számos tényezőt figyelembe kell venni. Mióta fogatlan a páciens? Viselt-e már korábban fogpótlást? Milyen a szájüreg állapota? Nincs két egyforma állcsont. Minden esetben a páciens adottságainak megfelelő műfogsort tervezünk. A protézis készítése nagyon pontos munkát igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, a fogsor ugyanis kizárólag a vákuumhatás, a gravitáció, a kemény- és lágyrészek viszonya, és a pontosan illeszkedő alaplemez folytán marad a helyén.
 
A teljes lemezes fogsor készítésének menete:
 
A protézis készítése hosszadalmas folyamat, több ülésben történik.
A beavatkozás személyes konzultációval kezdődik. Meghallgatjuk az Ön panaszait, tájékozódunk a fogászati és általános egészségi állapotáról. Átvizsgáljuk a szájüreg, illetve a fej-nyak tájék állapotát. A kezelési tervet a részletes szájvizsgálatot követően készítjük el Önnel egyeztetve.
Az első lépés a lenyomatvétel. Ez az ún. anatómiai lenyomat. A lenyomatvétel nem jár fájdalommal, így a művelethez nem használunk érzéstelenítést. Az anatómiai lenyomatot az állcsontok méreténél nagyobb kanállal vesszük, hogy minden szájképletet lemintázhassunk. Ez ritkán kevés kellemetlenséggel járhat, de fájdalmat nem okoz.
Az anatómiai lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumban gipsszel kiöntik, elkészítik a szájképletek pozitív mását, a gipszmintát. Ez a gipszminta visszakerül a rendelőbe, amelyre a második ülésben az Ön szájképleteinek megfigyelése, megtapogatása mellett berajzoljuk az ún. egyéni lenyomatkanál határait. Majd a mintát visszaküldjük a laboratóriumba. Az egyéni kanál egy olyan lenyomatkanál, amely pontosan illeszkedik az Ön állcsontjához, így segítségével nagyon pontos lenyomat vehető, amely a teljes lemezes fogsor készítésekor elengedhetetlen.
Harmadik ülésben a kész egyéni kanál segítségével újabb lenyomatot veszünk. Ezt funkciós lenyomatnak nevezzük, mivel a lenyomatvétel közben Önnek funkciós mozgásokat kell végezni (csücsöríteni, mosolyogni, nyelni, nyelvet mozgatni). Ezt a lenyomatot ismételten a laboratóriumba küldjük. A laboratóriumban ezt a lenyomatot is gipsszel töltik ki, elkészítik a gipszmintát. Erre a mintára készül az ún. harapási sablon. Ez a harapási sablon - a kész protézishez hasonlóan – tartalmaz egy alaplemezt, de azon nem a fogak ülnek, hanem egy viasztömb. Fogak hiányában e sablon segítségével történik az állcsontok függőleges és vízszintes viszonyának beállítása, a műfogak hosszának, elhelyezkedésének meghatározás.
A negyedik alkalommal tehát a harapási sablonokkal meghatározzuk az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét, a készülő fogsor paramétereit. Ekkor beszéljük meg a készülő fogak színét is. Az alsó és felső sablont egymáshoz rögzítjük, és visszaküldjük a laboratóriumban. Ott elkészítik a próbafogsort, amit a következő ülésben bepróbálunk. Ekkor fogorvosunk ellenőrzi az alaplemez stabilitását, amelynek tökéletesnek kell lenni, mert csak akkor fog helyben maradni a protézis. Ezt követően ellenőrzi még a fogakat, a műínyt, annak vastagságát, esztétikai hatását, az állcsontok viszonyát. Ezt követően Ön is ellenőrizheti a fogsort. A fogpróba alkalmával még tudunk módosítani a fogak formáján, nagyságán, állásán, az Ön igényei szerint, így fontos, hogy jól szemügyre vegye a protézist. A végleges fogsor elkészítését csakis Önnel egyeztetve, az Ön elégedettsége esetén kérjük a laboratóriumtól.
A végleges teljes lemezes műfogsort is bepróbáljuk, ellenőrizzük a következő ülésben. Ismételten elvégezzük azokat a mozdulatokat, vizsgálatokat, amelyeket a próba fogsor esetében is végrehajtottunk. Csak akkor tekintjük befejezettnek a munkát, ha Ön is tökéletesen elégedett az eredménnyel. Ennek eléréséhez bizonyos időközönként visszarendeljük Önt ellenőrzésre.
 
Új protézis esetén a következőkkel kell számolni:
 1. Kezdetben számos kellemetlenséggel kell számolni, amelyek megszokásához idő kell.
 2. Nehézséget jelenthet a fogsor szájba helyezése, eltávolítása. Ezt az átadást követően megtanítjuk Önnek.
 3. Az új fogsorral nem fog tudni azonnal rágni, ezt újra meg kell tanulni, ami a fogatlanság időtartamától függően 1-2 hónapot is igénybe vehet. Kezdetben figyelni kell arra, hogy mindkét oldalon egyszerre rágjon, ne csak az egyik oldalt terhelje, mert a protézis elmozdulhat, nyálkahártyasérüléseket okozhat.
 4. Íz érzés csökkenés jelentkezhet.
 5. Az új protézissel meg kell tanulni beszélni. Ez néhány napot vesz csupán igénybe.
 6. A műfogsor megszokási fázisában lehetőleg puhább ételeket fogyasszon, majd ezt követően áttérhet a megszokott táplálkozásra, de óvatosan!
 7. Kerülni kell a túl forró, nagyon kemény, ragacsos és morzsalékony ételeket, mert kellemetlenséget okozhatnak.
 8. Fokozott nyálképződést okozhat, ami néhány nap alatt megszűnik.
 9. A fogsor nyomhatja az ínyt, fájdalmat okozhat. Ilyen panaszok esetén keresse fel rendelőnket, ahol ellenőrizzük protézisét, korrigáljuk az alaplemezt.
 10. Fontos az átadás utáni többszöri, rendszeres ellenőrzés.
 11. Előfordulhat a fogsor elmozdulása köhögés, nevetés közben. Ezt óvatos összezárással korrigálhatja.
 12. A fogsor stabilitását fokozhatjuk protézis ragasztókkal. Számos termék kapható kereskedelmi forgalomban.
 13. Tilos a régi és új fogsor cserélgetése, mert akkor nem szokja meg az újat.
Hogyan tartsa tisztán műfogsorát?
 
Teljes lemezes protézist viselő pácienseinkben felmerülhet a kérdés, hogyan kell a műfogsort ápolni. Mivel a fogsor anyaga nagyban eltér a természetes fogak anyagától, ezért a tisztításuk is részben más módszerekkel történik.
A természetes fogainkhoz hasonlóan a műfogsort is meg kell tisztítani az ételmaradéktól, lepedéktől, azonban ez az anyaga miatt jóval nehezebb feladat. A fogsort távolítsuk el a szájból, öblítsük le folyóvíz alatt, majd keményebb típusú fogkefével, vagy speciális műfogsor tisztító kefével távolítsuk el a szennyeződéseket. Ügyeljünk a bemélyedésekre, ahol nehezebb eltávolítani a lepedéket. A fogsort (a természetes fogakhoz hasonlóan) ajánlott minden étkezést követően megtisztítani, de legalább reggel (amennyiben éjszaka is viselte) és este.
Kizárólag mechanikai dörzsöléssel a protézist nem lehet tökéletesen megtisztítani, ezért időnként tisztítófolyadékot, tisztítótablettát is használjon. Ezek a tisztítóanyagok gyorsan, kíméletesen tisztítanak. A folyadékba helyezés előtt mechanikusan tisztítsuk meg a fogsort fogkefével. A tisztítófolyadék eltávolítja a maradék szennyeződést, valamint a gyulladást és kellemetlen leheletet okozó baktériumokat. Gombaölő hatással is rendelkeznek, emellett az elszíneződéseket is eltávolítja. A tisztítófolyadék/tabletta használata heti 1-2 alkalommal elegendő. Mielőtt szájba helyezné a fogsort, vízzel öblítse le.
A fogsor éjszakai viseléséről megoszlanak a vélemények. Amennyiben kényelmesnek érzi, nyugodtan hordhatja éjszaka is a protézist, viszont ha kényelmetlen, akkor tisztítás után helyezze éjszakára tisztítófolyadékba, vagy tiszta zsebkendőbe, protézistároló dobozba. Ha nem tisztítófolyadékba teszi, akkor nem szükséges vízben áztatni, ugyanis a mai modern fogsor anyagok nem száradnak ki.
 
Magyar Deutch