Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Szájüregi cysta eltávolítása: (Rendelőnk ÁNTSZ szakmakódja: fogászati ellátás - 1300)

A szájüregi ciszták kötőszövetes fallal rendelkező, hámszövettel bélelt tömlők, melyek üregét szalmasárga, híg folyadék tölti ki. A ciszta jellemzője, hogy folyamatosan növekszik. A benne lévő folyadék nyomásának hatására a környezetében lévő csontszövet sorvad, elvékonyodik. Előrehaladott állapotban akár az állcsont spontán törése is előfordulhat. A fogak ellenállóbbak a csontnál, így azok a nyomás hatására nem szívódnak fel, ellenben két fog között növekedő ciszta a gyökereket széttolja. Ez a kezdeti stádiumban nem okoz gondot, később azonban a fogkoronák egymás felé dőlnek. Mivel a ciszták általában csak hosszabb idő elteltével okoznak tünetet, sok esetben véletlenül fedezzük fel őket egyéb okból készített röntgenfelvételeken.
Amennyiben azt tapasztalja, hogy fogai minden látható ok (bölcsességfog előtörés) nélkül összetorlódnak, keresse fel rendelőnket egy alapos kivizsgálásra!

A ciszták elhelyezkedésük szerint lehetnek:
 1. Állcsontciszta
 2. Lágyrészciszta
Eredet szerint megkülönböztetünk:
 1. Fogeredetű cisztát – a fogakkal kapcsolatban, azok szuvasodása, sérülése következtében alakulnak ki a csontban. Növekedésük illetve folyadéktartalmuk nyomása következtében elvékonyítják az állcsontot, összetolják a fogakat.
 2. Nem fogeredetű cisztát – jóval ritkábban fordul elő, mint a fog eredetű. Elhelyezkedhet mind a csontban, mind a lágyrészekben.
A cysta eltávolításának menete:
 
Általános elv, hogy a cysták kizárólag sebészileg távolíthatók el.
A műtét célja a cysta hámbélésének tökéletes eltávolítása (ugyanis ha hámsejtek maradnak vissza, a cysta újraképződik), illetve a keletkezett csontdefektus megszüntetése.
A cysták nagysága, elhelyezkedése olyan speciális szempontokat vet fel, amelyek miatt különböző műtéti eljárások ismeretesek. A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is elvégezhetjük.
Metszéseket ejtünk az ínyben, ún. lebenyt készítünk. Ezt követően fúróval, csontcsípővel eltávolítjuk a cystát fedő csontot a cysta nagyságának megfelelő területen. Ezen a csontablakon keresztül tudjuk eltávolítani a cystát. A cystát lehetőleg egy darabban kell eltávolítani, mert így ellenőrizhető a műtét sikeressége.
Ha a cysta cseresznye nagyságú vagy annál kisebb, akkor a műtét utáni gyógyuláshoz általában nem szükséges idegen anyagot felhasználni. Ha azonban a cysta nagyméretű, akkor az üreg feltölthető csontforgáccsal, vagy akár idegen anyag (bioanyag) felhasználásával. A gyógyulás fiatalabb korban gyorsabb, tökéletesebb, mint időskorúaknál. A csontos regeneráció időtartama általában 1-2 év. (de lehet alkalmazni csontpótlást a cysta helyén)
 
Műtét utáni teendők:
 1. Ne egyen, amíg tart az érzéstelenítő hatása
 2. A műtét után arcduzzanat alakulhat ki. Helyezzen hidegborogatást az arcra a duzzanatnak megfelelő helyen.
 3. Néhány nap pihenés indokolt
 4. Fontos a megfelelő szájhigiéné, a szokásosnál többszöri fogmosás
 5. Ajánlott fertőtlenítő hatású szájöblítő oldat használata
 6. Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót
 7. Kontrollvizsgálatra, varratszedésre a megbeszélt időpontban jelentkezzen
Magyar Deutch