Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Szájsebészeti beavatkozások utáni tanácsaink:

Amennyiben Ön fogeltávolításon vagy egyéb szájsebészeti beavatkozáson esett át, kérjük, figyelmesen olvassa el és tartsa be az alábbi tanácsainkat!

Lehetséges szövődmények:
A műtétet követő néhány napban számíthat a műtéti terület fájdalmára, arcduzzanat előfordulására. Esetenként szájnyitási korlátozottság, hőemelkedés és a bőr bevérzése is jelentkezhet.

Tanácsaink a gyógyulás idejére:

  • A beavatkozást követő 3-4 órában, illetve a zsibbadás elmúltáig- csak folyadékot fogyasszon. 1-2 napig kerülje a kávét, tejet és tojást tartalmazó ételek, italok fogyasztását. A varratszedésig puha, pépes ételeket fogyasszon. Lehetőleg a műtéttel ellentétes oldalon rágjon.
  • Dohányzás és alkohol fogyasztása a seb fertőzésének és vérzésének veszélye miatt a varratszedésig kerülendő.
  • A műtétet követően javasolt a fokozott szájhigiénia betartása, napi többszöri, étkezés utáni fogmosás puha fogkefével. A műtétet követő naptól célszerű kamillás és/vagy fertőtlenítő szájöblögető használata.
  • Műtétet követően mielőbb kezdje el arcának jegelését. Erre a célra legalkalmasabb, ha jégakkut vagy például tejet lefagyaszt és törölközőbe vagy száraz kendőbe csavarva a műtéti oldalon kívülről az arcára helyezi.
  • Kerülje a műtéti terület szívogatását, a műtétet követő egy napon belül az öblögetést, és a seb kézzel vagy más eszközzel történő érintését.
  • A varratszedésig kerülje a fizikai munkavégzést és lehetőség szerint magas párnán aludjon.
  • A gyógyszereit a kezelőorvos utasításainak megfelelően szedje.
  • A varratszedés időpontjáról minden esetben tájékoztatjuk. Erre általában a beavatkozást követően egy héttel kerül sor kivéve azoknál, akiknél arcüreg zárás is történik.
  • Azok, akiknél a műtét során arcüreg zárást is végzünk a fentebb leírtakon, kívül szigorúan kerüljék az orrfújást, megerőltetést, a tüsszentést nyitott szájjal végezzék. Nálunk a varratszedés időpontja általában a műtétet követő 10. napra esik.


Ha kérdései, problémái merülnének fel, forduljon bizalommal kezelőorvosához. Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Letölthető implantológiai betegtájékoztató (CAMLOG)

Letölthető implantológiai betegtájékoztató (IMTEC Sendax MDI mini implant) 

Magyar Deutch