Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Koronák és hidak

Rendelőnk több, jól bevált forradalmi fogpótlást is kínál, mint például koronák és hidak. A korona egy darab fog pótlását jelenti, ha viszont hídról beszélünk, akkor az egy több koronából álló, összefüggő fogpótlást jelent. Egy hiányzó fog a fogazatban kényelmesen és esztétikusan lezárható egy fix híddal. A híd tagok a hiányzó fogakat helyettesítik, a "szomszéd" fogak pedig mint pillérek szolgálnak.

               dental bridge hungary, hídpótlás pécs, kerámia híd pécs, fogászati ügyelet pécs             implantátum, fogászati implantátum, fogorvos pécs, fogászati ügyelet pécs
 

A koronák és hidak az alábbi anyagokból készülhetnek

  • BelleGlassból: Inkább csak az oldalsó, illetve hátsó fogakra, és csak rövid hídpótláshoz alkalmazzuk.
  • Hagyományos, fémmentes kerámia: csak szólókoronákhoz használjuk, esztétikus, elülső fogakra is megfelelő.
  • Préskerámia: esztétikus, de hídpótláshoz nem alkalmas.
  • Fémvázra égetett kerámia: a fémváz különféle ötvözetből készülhet, így akár aranyból is, ami főképpen azoknál bír jelentőséggel, akik többféle fémre allergiásak. Alkalmas szólókoronák, illetve bármilyen hosszú hídpótláshoz. Hátránya, hogy "élettelen", főképpen a nyaki szegélynél, ahol a fémet vékony porcelán fedi. Elülső fogaknál esztétikailag nem ez a legmegfelelőbb megoldás.
  • CAD CAM cirkon-kerámia: A legpontosabb magas esztétikai értékkel bíró  korona típus. Pontosságát a CAD CAM technológiának köszönheti. Teljesen fémmentes, nem allergizál. Szóló koronák és akár nagyobb hidak készítésére is kiválóan alkalmas. A komputer által vezérelt eljárással készülő cirkon vázra egyedi kerámia borítás kerül.
  • CAD-CAM titán-kerámia: Az előzőekben leírt típustól csak anyagában tér el. A technológia ugyanaz csak titánból készül az egyedi kerámia borítást hordozó váz.Ez a különbség egyedül a fémvázra égetett kerámia koronákhoz hasonló esztétikai adottságokban mutatkozik meg. Emiatt elsősorban rágófogak pótlására javasolt nagy pontosságú megoldás.
     

Bevezetőként a leghétköznapibb, "régi, megszokott" nikkelmentes fémkerámia-koronát ill. hidat említenénk meg, nemrég még ez a koronatípus volt a leggyakrabban használatos. Ez egy fémvázból áll, melyet porcelánnal lepleznek, ezáltal a vázból semmi nem látszik a szájban.

cirkon korona, fémmentes pótlás pécs, fogszakorvos pécs, szakorvos pecs


A hidaknak szintén szükségük van egy stabil tartóvázra, amely túlnyomórészt szintén fémből készül, mint például: az aranyötvözet, titán vagy a nikkelmentes fém. Legyen szó koronáról vagy hídról, a kerámia egy tartós és esztétikus borítóanyag mindkét esetben.
Nem kell tovább együtt élnie fogazata rendellenességeivel, mint például: letörött fogsarkok, túl rövid vagy ferdén álló fogak, esetleg hézag a fogak között. Egy másik lehetőség az implantátumokon elhorgonyzott, rögzített hídpótlás vagy solo korona.

fogorvos pécs, fogászat pécs, pécs fogorvos, fogászat pécs, fogpotlasdental implant, fogszakorvos pécs, szájsebész szakorvos pécsporcelán korona pécs, fogszakorvos ügyelet pécs, szájsebész ügyelet pécs

 

Hagyományos tangencionális és a modern vállas preparálás közti különbség:

Tangencionális esetben egyenes vonalban van lecsiszolva a fog, mely esetben a korona széli záródásánál lépcső van. Ezeken a területeken könnyen megtapad a lepedék, nehéz tisztítani, könnyebben alászuvasodik a fog.

A modern vállas preparálásnál egy kis vállat készítünk körbe a fogon, melyre nagyon precízen illeszkedik a korona, így az nem áll el. Minimális az a retenció, ahol a lepedék meg tud tapadni. Könnyebb  tisztítani, sokkal hosszabb a korona vagy híd élettartama.

Az alábbi képen a gipszmintán látható a vállas preparálás (általunk preparált váll és elkészült korona):

vállas preparálás, euro dental, dental, dental pecs, dental pécs, fogorvos pécs  fogkorona, fog korona, hídpótlás, hidpotlas, fogpotlasklinika

 

Az alábbi bal oldali képen esztétikailag kedvezőtlen, míg a jobb oldalin esztétikailag kedvező koronák látszanak:
A koronákat mi cseréltük le.

fémmentes korona, fémmentes híd, fogorvos pécs

Ilyen és ehhez hasonló esztétikai és funkcionális hiányosságok teljesen korrigálhatóak egy szép modern vállas preparálással. A helyes színválasztás meghatározó tényező a legoptimálisabb, a természetesre legjobban hasonlító fogpótlás eléréséhez. Ezáltal tehát a szín és a forma egy erősen meghatározó tényezője a tervezésnek. A kerámia korona, illetve a kerámia-leplezésű korona esetében a fogszínek széles skálája áll rendelkezésünkre, hiszen a kerámia sokoldalúsága lehetővé teszi a szinte megtévesztően természetes hatású fogpótlások elkészítését.


Cirkónium-Oxid korona, a megtévesztésig természetes hatás:

procera korona, procera ungran, procera hungary, fogszakorvos pécs, dentist pecs
A kerámia koronák ezen új fajtája lehetőséget nyújt a fémváz nélküli hidak megalkotására. Az anyag stabil, erősebb mint a fémváz,  fényáteresztő, csakúgy mint a természetes fogzománc, nem vált ki semmilyen allergikus reakciót, a legbiokompatibilisabb anyagként tartják nyilván.  

 

 

 

 

 Elkészítése CAD-CAM komputer vezérelt eljárással történik:

kerámia korona pécs, számítógép tervezés korona pécs, szájsebész pécs, sebész pécsfogszakorvos pécs, szájbetegségek szakorvosa pécs, dentoalveoláris szakorvos

Cirkónium-oxid váz a gipszmintán még a kerámia leplezés előtt:

cirkon váz pécsett, fogszakorvos pécs, fogászati ügyelet pécs, fogorvosi ügyelet pécs

A két képen látható a fémvázas és cirkónium vázas fogpótlás közti különbség (saját beteganyag):
(csak a váz, még kerámia leplezés nélkül)

cirkónium korona, czirkónium korona, zirkónium korona    fogpótlás pécs, fogpotlas pecs, fogorvospécs

Composit-kerámia hídpótlás a beteganyagunkból csiszolás nélkül:

csiszolás nélküli hídpótlás pécs, kerámia hid csiszolás nélkül


Bővebb információ a technológiáról>>>

Tekintse meg árainkat >>>

Magyar Deutch