Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Ínyvisszahúzódás:

Mit tapasztalunk ínyvisszahúzódás esetén?

A foggyökér felszíne láthatóan szabaddá válhat (a foggyökér színe sötétebb), az íny nem a szomszédos fogak ínyével egy vonalban fut. Az érintett fog vagy fogak hidegre, melegre, savanyú gyümölcsök fogyasztásakor érzékenyek lehetnek.
 
Miért húzódik vissza az íny?
 1. A legtöbb esetben a túl erősen és vízszintes mozdulatokkal végzett fogmosás jelenti a mechanikus traumát az íny számára.
 2. Bizonyos emberek genetikailag hajlamosabbak ínyvisszahúzódásra, mert ínyük vékony típusú. Nekik fokozottan kell ügyelniük a helyes fogmosási technikára.
 3. A fogágy gyulladása következtében – a fogágygyulladás is sok esetben ínyvisszahúzódással jár, ezért ha az ínyvérzés esetén is feltétlenül forduljon a fogágy betegségeinek gyógyítására specializálódott fogszakorvoshoz.
Rendelőnkben tapasztalt és képzett szakorvos áll az Ön rendelkezésére.
 
Milyen kezelést ajánl az EuroDental Fogászat?
 1. Ha elsősorban fogai érzékenysége zavarja, akkor a szabaddá vált gyökérfelszín e célra kifejlesztett lakkokkal történő fedése lehet a megoldás. Ezek az anyagok megvédik az érzékeny fogfelszínt a fájdalmas ingerektől. Mivel a fogfelszínre felvitt lakkok fogmosás alkalmával kismértékben kopnak, időnként meg kell ismételni a lakk alkalmazását.
 2. Sok esetben elegendő lehet érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém használata is.
 3. Ha az ínyvisszahúzódás esztétikai problémát okoz, mosolygáskor látható, akkor sebészi korrekció javasolt. Ennek megoldására többféle műtéti technikát ismer a fogorvostudomány, melyek ma már rutin eljárásnak számítanak. Az EuroDental Fogászatán modern technológiai és teljes higiénés háttér mellett sikerrel alkalmazzuk ezeket a műtéti eljárásokat.
Fontos megjegyezni, hogy minél súlyosabb az ínyvisszahúzódás, annál kisebb az esély annak korrekciójára. A kismértékű recesszió tökéletesen fedhető, ám az előrehaladott, fogágybetegség miatt kialakult súlyos ínyvisszahúzódást sebészileg sem lehet orvosolni, ezért az ínygyulladás tüneteit észlelve mihamarabb keresse fel szakrendelőnket.
 
Milyen esetekben javasoljuk a műtéti megoldást?
 1. Ha esztétikailag zavaró helyen van az ínyvisszahúzódás
 2. Ha a recesszió miatt nem lehet tisztán tartani a szabaddá vált fogfelszínt
 3. Ha a fog érzékeny és ezt véglegesen szeretnénk megszűntetni
A leggyakrabban alkalmazott műtéti technikák:
 
 • Koronálisan elcsúsztatott ínylebeny technika:
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Az érzéstelenítést követően az ínyt alapjáról leválasztjuk, a fogkorona irányába áthelyezzük, és ott varratokkal rögzítjük. Mindezt természetesen steril műszerekkel, gondos sebészi technika és képzett asszisztencia segítségével végezzük el. Csak akkor kivitelezhető a műtét, ha elegendő csonttal összenőtt, ún. feszes íny áll rendelkezésre. Gyógyulásának feltétele az íny gyulladásmentes állapota a műtét utáni időszakban, melyet óvatos, de alapos fogmosással érhetünk el.
 • Szabad ínylebeny átültetés:
Lényege, hogy a szájpadlás hátsó-oldalsó részéről - érzéstelenítés mellett - kimetszünk egy apró ínyrészletet. Ez lehet kötőszövet, illetve hámmal fedett kötőszövet. A hámmal fedett kötőszövet hátránya, hogy az "új" íny színe halványabb lesz, mint a környező ínyé.
A donor (szájpadlási rész) területet összevarrjuk.
A kimetszés előtt az ínyvisszahúzódásnak megfelelő területet előkészítjük, "megágyazunk" az ínylebenynek. Ez azt jelenti, hogy két függőleges metszéssel felszabadítjuk az érintett fog ínyét, és részben az alá kerül behelyezésre a szájpad területéről kimetszett íny. Így biztosítható, hogy megfelelő vérellátása legyen az "új" ínynek. Ezután alaposan összevarrjuk a sebet és várunk, hogy az átültetett íny letapadjon. A műtét utáni időszakban lepedékmentesen kell tartani az érintett fogat, mindemellett ügyelni kell a fogmosási technikára, nehogy az erős sikálás tönkretegye a szép műtéti eredményt. Az átültetés hátránya, hogy két sebet ejtünk a szájüregben, előnye viszont, hogy kiszámítható eredményt ad.
 
 • Regeneratív technika alkalmazása:
Ilyenkor a csontmennyiség javítása a cél, ugyanis a csont lefutása meghatározza az íny lefutását is. Ha felszívódó membrán segítségével sikerült csontképződést elérni a fog nyakánál, emellett az ínyt is a fogkorona irányába helyezzük át, van remény az ínyvisszahúzódás gyógyulására. A membrán az érzéstelenítésben felszabadított ínylebeny alá kerül a csontra, attól némi távolságra, hiszen itt szeretnénk csontot nyerni. A gyógyulás ideje 4-6 hét, ez alatt hetente orvosi kontroll szükséges.
A technika előnye, hogy nem kell két sebet ejteni a szájban, azonban kevésbé kiszámítható az eredménye, és költségesebb is mint a szabad ínylebeny átültetés.
A műtéti technika megválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni, amelyek mérlegelése mindig személyre szabottan történik. Ha bármely eljárás felkeltette az érdeklődését, kérjen időpontot kiváló szakorvosunktól, és nyugodt légkörben megbeszélhetik, milyen kezelés lenne a legmegfelelőbb az Ön számára!
Magyar Deutch