Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Ínygyulladás:

Melyek a tünetei?

Leggyakoribb tünete a fogmosás során vérző, érzékeny, esetenként fájdalmas íny. Ha tükörben megnézzük, vörösebbnek és duzzadtnak látszik a beteg terület. Kellemetlen szagú lehelet kísérheti.
 
Mi okozza az ínygyulladást?
 
A gyulladást az esetek döntő többségében a lepedékben és a fogkő pórusaiban élő baktériumok váltják ki. A kórokozók megbújhatnak a helytelenül elkészített tömések, koronák széle mentén lévő résekben is.
Előfordul ínygyulladás terhesség alatt (esetenként pubertáskorban is), ilyenkor a szervezetben keringő hormonok idézik elő. Ínygyulladással járhat bizonyos gyógyszerek (egyes vérnyomáscsökkentők, hydantoin, cyclosporin) szedése, illetve olyan megbetegedések, mint a cukorbetegség, vérképző rendszeri betegségek, herpesz, és bárányhimlő. Fontos hangsúlyozni, hogy utóbbiak fennállásakor is a baktériumok játsszák a főszerepet a gyulladás kiváltásában, így az alapos szájápolás minden esetben kulcsfontosságú.
 
Mi a fogkő?
 
A fogkő tulajdonképpen "megkövesedett" lepedék. A nyálból ásványi anyagok kerülnek a lepedékbe, így az megkeményedik, emiatt fogkefével már nem tudjuk eltávolítani. Felszínét érdesnek érezhetjük, szerkezete porózus, így rengeteg baktérium búvóhelyéül szolgál. Ha egyszer kialakult, egyre több lepedék tapad meg rajta és annak ismételt mineralizációjával ("kövesedésével") a fogkő egyre nagyobb méreteket ölt. Beterjed az íny alá, azt nyomva, irritálva folyamatos ínygyulladást tart fenn.
Mindannyiunk fogain kialakul több-kevesebb fogkő, amelyet félévente ajánlatos eltávolíttatni. Vannak fogkőképződésre hajlamosabb emberek, akiknek a nyála több ásványi anyagot tartalmaz, számukra különösen fontos gyakrabban (2-3 havonta) felkeresni a fogorvost és megszabadulni a fogkőtől.
 
Miért fontos kezelni az ínygyulladást?
 
Ha az ínygyulladást elhanyagoljuk, a baktériumok megbetegítik a mélyebben fekvő szöveteket is, a fogakat rögzítő kollagénrostok és a csont elpusztul, a fogak mozogni kezdenek. A kiváltó okok megszüntetésével azonban az ínygyulladás nyom nélkül gyógyul.
 
Hogyan kezelhető az ínygyulladás?
 
Még alaposabb, tökéletes szájhigiéné fenntartásával jelentős javulás érhető el. A helyes szájápolás technikájának elsajátításában rendelőnk magasan képzett fogorvosai és klinikai fogászati higiénikusai szívesen segítenek Önnek. A szájhigiénés tanácsadás az Önnek legmegfelelőbb fogmosási technika ismertetésével és szemléltetésével kezdődik. Egy speciális indikátor anyaggal láthatóvá tehető a lepedék, így Ön is észreveheti, mely területeken van szükség alaposabb tisztításra. Fogorvosaink bemutatják hogyan a leghatékonyabb a fogselyem és az fogköztisztító (interdentális) fogkefe használata. A következő vizit alkalmával ellenőrizhető, hogy Ön sikeresen sajátította-e el a szájápolás "művészetét".

Ha az ínygyulladást fogkő okozza, azt (félévente megelőző jelleggel is!) célszerű eltávolítani. Ilyenkor csak a fog felszínén található - sokszor szabad szemmel alig észrevehető- depozitumok (lepedék, fogkő) távoznak, a fogzománc teljesen ép marad, ugyanis a fogkőeltávolítás (depurálás) ultrahangos készülékkel történik, amely a leadott rezgések révén fejti ki hatását. Alkalmazzuk íny alatti, és az íny szintje feletti tisztításra egyaránt. A kezelés fájdalmatlan, a készülék az Ön biztonsága érdekében vizet spriccel a fogakra, meggátolva ezzel azok felmelegedését. Ha az ínye visszahúzódott és a fognyakak szabadok, ritkán előfordulhat, hogy fogkőeltávolítás során is érzékenyek lesznek. Ilyenkor a készülék rezgésszámának csökkentésével, vagy érzéstelenítő injekció adásával kiküszöbölhető a kellemetlenség. A fogkőeltávolítást polírozás követi, mely egy kisméretű, forgó kefével és tisztítópasztával történik. Ennek eredményeképp a fogakról az egészen apró felrakódások is maradéktalanul távoznak. Az alapos tisztítás után érezni fogja a különbséget: fogai simák, lehelete kellemesebb lesz, ínye pedig 1-2 hét elteltével megnyugszik, vérzékenysége megszűnik.
Az ínygyulladás megszűntetésében további oki kezelés lehet a helytelenül elkészített tömések, pótlások cseréje, amennyiben ilyen okokból alakult ki a gyulladás. A rosszul illeszkedő koronák, tömések széle mentén szuvasodás is kialakulhat, így ennek korrekciója nemcsak az íny egészsége miatt lényeges, hanem a caries megelőzése érdekében is.
Az ínygyulladás elleni fogkrémek, szájöblítők használata mellett is jelentkezhet ínyvérzés, ugyanis az ilyen szerek csak a tüneteket csökkentik, a gyulladás okát nem szüntetik meg. Ha vérzés jelentkezik, forduljon bizalommal az EuroDental fogorvosaihoz!
 
Hogyan előzhetem meg az ínygyulladás kialakulását?
  • Alapos szájápolással
  • Rendszeres, alapos professzionális fogkőeltávolítással

Parodontológia (fogíny, fogágy problémái) bővebben: klikk ide >>> 

Magyar Deutch