Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Foghúzás:

A fogak, gyökerek eltávolítása az egyik legáltalánosabb sebészeti beavatkozás. A szájsebészeten belül a fogeltávolítás egyszerű, rutin beavatkozásnak számít.
A mai modern fogorvoslás mindennél fontosabbnak tartja a fogak megtartását, ezért előtérbe helyezi a megtartó – konzervatív – kezeléseket.

Bizonyos esetekben mégis elkerülhetetlen a fog eltávolítása:
 1. ha a gyulladás ráterjedt a gyökeret körülvevő csontra és abban olyan mértékű csontpusztulást okozott, hogy a fog sem a gyökérkezeléssel, sem a gyökércsúcs rezekciójával nem menthető meg,
 2. a fogágy gyulladása esetén (parodontitis), ha a kezelés sikertelen, illetve a fogak nagymértékben mozgathatóak,
 3. baleset vagy egyéb okból kifolyólag sérült fog esetén, ha nem lehetséges a gyökér megtartása,
 4. olyan előrehaladott fogszuvasodás esetén, amikor a fog koronája annyira tönkrement, hogy nem lehet tömést, betétet vagy koronát készíteni,
 5. a pulpa gyulladása esetén, ha nem tudjuk megfelelően gyökérkezelni a fogat,
 6. régebbi sikertelen gyökérkezelést követően, ha a fog nem alkalmas további kezelésre,
 7. helyreállításra alkalmatlan fogak, gyökerek esetén,
 8. szám feletti fogak esetében, ha azok esztétikailag vagy funkcionálisan hátrányt jelentenek,
 9. ha nincs elég hely a fogsorban,
 10. fogpótlási kezelés esetén szükséges lehet a kezelés eredményességét akadályozó fogak eltávolítása,
 11. amikor fogszabályzáskor helyet kell teremtenünk a fogaknak az ideális pozíció visszanyeréséhez. Ilyenkor általában a kisőrlő fogakat szoktuk eltávolítani.
 12. a túlságosan kiemelkedő, erősen dőlt fogak esetében, amikor azt már fogszabályzással sem lehet helyreigazítani,
 13. ha a fogak beékelődtek, nem tudnak előtörni - ún. impaktált fogak - (általában a bölcsességfogak), és nyomást gyakorolnak az előttük lévő fogakra,
 14. hosszan megmaradó tejfogak esetén, ha azok akadályozzák a maradó fogak előtörését.
A fogeltávolítás ellenjavallatai:
 1. vérképző szervi megbetegedések (leukémia, agranulocytosis), különösen, ha a szájüregben fekélyek találhatók,
 2. akut miokardiális infarktust követő állapot,
 3. vérzékenységben szenvedőknél, antikoaguláns, antithrombotikus kezelésben részesülőknél csak a kezelőorvossal egyeztetve, megfelelő előkészítést követően lehet elvégezni a fogeltávolítást,
 4. az állcsontokat érő nagy dózisú terápiás besugárzást követően,
 5. szájnyálkahártya súlyos gyulladása esetén, kiemelten, ha az az eltávolítandó fog közelében található.
A fogeltávolítás minden esetben érzéstelenítésben történik. Ezt az esetek nagy többségében helyi érzéstelenítésben, azaz injekciózással végezzük. Az EuroDental Fogászaton lehetősége van altatásban (bóditásban) kérni a fogeltávolítást. Bonyolultabb, hosszabb beavatkozások esetében az altatásos kezelést javasoljuk.
A fogak, gyökerek eltávolítására az esetek többségében speciálisan erre a célra kialakított fogókat és emelőket használunk. Az ún. egyszerű foghúzások esetén a fogókkal, emelőkkel, könnyedén eltávolíthatóak a fogak/gyökerek, nincs szükség egyéb beavatkozásra. A felső fogak eltávolításánál - a felső állcsont anatómiai tulajdonságainak megfelelően - általában csak fogókat használunk. Mivel a felső állcsontban helyezkedik el az arcüreg (szinusz), a fogeltávolítást nagyon óvatosan végezzük, ügyelve arra, hogy ne nyíljon meg. Az arcüreg megnyílása a felső fogak eltávolításának leggyakoribb szövődménye, amit ha a fog gyökere beterjedt a szinuszba, sajnos még a legtökéletesebb technika alkalmazásával sem tudunk elkerülni. Felső fogak eltávolítását követően orrfúvatási próbát végzünk. A próba célja az arcüreg megnyílásának ellenőrzése.
Az alsó fogak eltávolítása – szintén az anatómiai tulajdonságok miatt – nehezebb, mint a felsőké. Sok esetben szükség van az emelők használatára is.
Fogeltávolítást követően a sebet ún. küretkanállal kitisztítjuk, eltávolítjuk az esetleges törmelékeket, gyulladt szövetet, valamint elállítjuk a vérzést.
 
Amikor nincs lehetőség egyszerű foghúzásra, mert a fog gyökere úgy tört el, hogy nem tudjuk elérni, vagy a fog még nem tört elő, a fogak/gyökerek eltávolítása kizárólag sebészi feltárásban lehetséges.
Rendelőnkben csak a legvégső esetben javasoljuk a foghúzást, ha már semmilyen más módszerrel nem lehet a fogat megmenteni. Sokszor szinte teljesen reménytelennek tűnő esetekben is elkerülhető lehet a fog eltávolítása és hosszú távú megoldás található a funkció és az esztétika helyreállítására.
Mi a végsőkig harcolunk minden egyes fogáért!
 
A fogeltávolítást követő teendők:
 1. Amíg tart az érzéstelenítő hatása, nem tanácsos az étkezés, mert az érzéskiesés könnyen a nyelv, nyálkahártya sérülésével, elharapásával járhat.
 2. Miután elmúlt az érzéstelenítő hatása, az ép oldalon nyugodtan rághat, lehetőleg puhább ételeket.
 3. Tejet, tejtermékeket mellőzze 2-3 napig!
 4. Ne féljen enni! Koplalás miatt legyengülhet a szervezet, ami rontja a sebgyógyulást.
 5. Néhány napig kerülje – főleg a tömény – szeszes italok fogyasztását, mert vérzést okozhat.
 6. A fog eltávolításának napján tilos a sebet öblögetni, szívogatni, mert ez utóvérzést okozhat.
 7. Ha a seb vérezni kezd, steril gézből készített tampont (kb. 2-3cm hosszú, és 1cm vastag henger) helyezzen a sebre és harapjon össze!
 8. Ha a vérzés nem csillapodik, hívja fogszakorvosunkat!
 9. A fogeltávolítás utáni néhány napban lehetőség szerint magas párnán feküdjön.
 10. Ne melegítse az arcát!
 11. A foghúzást követő naptól kezdve az eltávolított fog területét is alaposan, de óvatosan tisztítani kell a fogmosás során. A megfelelő szájhigiéné elősegíti a sebgyógyulást.
 12. Szájzuhany használatát mellőzze 1 hétig.
 13. Felső fogak eltávolítása esetén kerülje az orrfújást 2-3 napig.
 14. Ne végezzen nehéz fizikai munkát néhány napig!
 15. A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, ennek megelőzésére és kezelésére jegelje a területet kívülről naponta többször 10-10 perces időtartammal.
 16. Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót.
 17. Sebészi fogeltávolítást követően varratszedés szükséges.
 18. Amennyiben rendellenességet észlel, kérjük, forduljon fogszakorvosunkhoz
 19. Kontrollvizsgálatra, varratszedésre feltétlenül jelentkezzen a megbeszélt időpontban.
A fog sebészeti eltávolítása:
 
Abban az esetben, ha a fogat/gyökeret sem fogóval, sem emelővel nem tudjuk eltávolítani sebészi eltávolítást alkalmazunk. Az előzetes röntgenfelvétel alapján is dönthetünk a sebészi feltárásról, a röntgenfelvételen ugyanis láthatók a fog gyökerei. Ha ezek sajátosságai megnehezítenék az egyszerű eltávolítást, abban az esetben is a sebészeti út a megfelelő.
 
 
Sebészi feltárásban távolítjuk el a fogat, ha:
 1. olyan nagymértékű és roncsoló a szuvasodás, hogy a fogó felhelyezését követően a fog koronai része összeroppan,
 2. a gyökerek erősen görbültek, vagy szétállnak – a röntgenfelvétel tájékoztat a gyökerek állásáról, számáról,
 3. a fog gyökere a középtájon vagy a csúcsi részen eltörött,
 4. a fog az állcsontban rekedt - áttörési tendenciát nem mutat, vagy valamilyen akadály miatt (pl.: helyhiány) nem tud áttörni.
A sebészi fogeltávolítás egy rutin eljárás, melynek feltételei rendelőnkben maximálisan adottak. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Az érzéstelenítő beinjektálása előtt egy ízesített zsibbasztózselével elzsibbasztjuk a fog körüli területet. Így már az érzéstelenítő injekció beadása is teljesen fájdalommentes.
Metszéssel feltárjuk a gyökeret, majd azt fogóval vagy emelővel (speciális ultrahangos számítógép által vezérelt egységkészülékkel) eltávolítjuk. Az eltávolítás után a sebet gondosan kitisztítjuk, majd a sebszéleket varratokkal egyesítjük. Erre a célra speciális varrófonalat használunk, amely nem szívódik fel. Kb. egy hét elteltével kerülhet sor a varrat eltávolítására. (felszívódó varrat esetében nem szükséges varratszedés)
 
Az áttörésben visszamaradt fogak sebészi eltávolítása:
 
Az áttörésben visszamaradt fogak azok a maradófogak, amelyek valamilyen oknál fogva nem törnek elő, nem helyezkednek be a fogívbe. Általános oknak tekinthető, hogy nincs elegendő hely a szájüregben, emiatt a fog nem tud előtörni. Azt az állapotot is visszamaradásnak tekintjük, ha a fognak csak egy része jelenik meg a szájüregben, de teljes egészében nem tör elő. Sok esetben meg sem indul az előtörés. Az ilyen fogak meglétéről kizárólag röntgenfelvétel alapján tájékozódhatunk. Leggyakrabban visszamaradó fogak: alsó bölcsességfog, alsó szemfog, felső bölcsességfog, felső szemfog, kisőrlő fogak.
 
A visszamaradt fogak számos problémát okozhatnak, ezért eltávolításuk indokolt:
 1. Az áttörésben teljesen visszamaradt fog körül az állcsontban ciszta alakulhat ki.
 2. A részlegesen előtört fogon nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának valószínűsége.
 3. A fogsor torlódását okozhatják.
 4. Kialakulhat a fog koronája körül gyulladás, ún. pericoronitis – a fog koronája körül az íny vörös, duzzadt, fájdalmas, esetenként szájnyitási korlátozottságot is okozhat.
 5. Arcfájdalmak jelentkezhetnek.
 6. A szomszédos fog gyökerének felszívódását okozhatják.
Az áttörésben visszamaradt fog eltávolításának ellenjavallatai:
 1. ha olyan helyen fekszik a fog, hogy a szomszédos ép fogak, idegek, valamint egyéb anatómiai képletek sérülése nem kerülhető el,
 2. ha nem okoz panaszokat, akkor idős korban nem ajánljuk az áttörésben visszamaradt fog eltávolítását.
Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolításának menete:
 
Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolítása abban az esetben indokolt, ha panaszt okoznak. Az első feladat - a fizikális vizsgálat után - digitális röntgenfelvétel készítése, amelyen láthatók az állcsontban rekedt fogak.
A fog eltávolítása történhet helyi érzéstelenítésben, vagy ha Önnek az megfelelőbb (és a feltételek is adottak), akár altatásban (bóditás) is. A műtét során a fog körül az ínyben metszést ejtünk. Ezt követően feltárjuk az állcsontban rekedt fogat, és megfelelő eszközökkel eltávolítjuk. Az eltávolítást követően egyesítjük a sebszéleket, és varratokkal látjuk el. Varrat készítésére nem felszívódó fonalat használunk. A varratszedésre kb. egy hét elteltével kerül sor.
Magyar Deutch