Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Teendők a fogbeültetés előtt és után:

A műtét előtti teendők:

 1. Kérjük, hogy minden betegségről és gyógyszerfogyasztásáról tájékoztassa szakorvosunkat!
 2. Rendszeresen szedett gyógyszereit a megbeszélteknek megfelelően vegye be!
 3. A műtét napján ne éhgyomorral érkezzen. A szokásos módon egyen!
 4. Hozzon magával kísérőt, ugyanis nem javasoljuk, hogy közvetlenül a beavatkozást követően kísérő nélkül vegyen részt a közlekedésben!
Az implantációt követő teendők:
 1. Ha az implantációs műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük, ne egyen, amíg tart az érzéstelenítő hatása, mert könnyen elharaphatja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyát. Az érzéstelenítő hatása a műtét után még kb. 2-3 órán keresztül tart.
 2. Ha az implantáció altatásban történt, akkor 5-6 órát klinikánkon tölt az erre a célra kialakított megfigyelő szobánkban. A megfigyelés szakfelügyelet mellett történik.
 3. A műtét utáni órákban ne vezessen gépjárművet!
 4. Ha fájdalom jelentkezik, vegyen be fájdalomcsillapítót.
 5. A beavatkozást követő 1-2 napban kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, emelést, szauna látogatást, mivel ezek a tevékenységek utóvérzést okozhatnak.
 6. A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, ennek megelőzésére és kezelésére jegelje a területet kívülről naponta többször 10-10 percen át!
 7. A beavatkozást követő napon a lehető legkevesebbet beszéljen!
 8. Ne rágjon az implantáció helyén, és kerülje a kemény és rágós élelmiszerek fogyasztását, pl. kemény kenyér, rágós hús, ropogós zöldség, dió, mogyoró stb.!
 9. Az operáció napján kerülnie kell az erős szájöblítést, étkezés után csak egy enyhe öblögetést végezzen!
 10. Ne szívogassa a sebet, mert utóvérzéseket okozhat!
 11. Lehetőleg ne harapjon a műtéti területre!
 12. Sem az ujjal, sem nyelvvel ne tapogassa a műtéti területet!
 13. Ajánlatos a beavatkozás után 3 napig kerülni a dohányzást, alkohol, kávé fogyasztását.
 14. Néhány napig mellőzze a túl fűszeres, csípős ételeket!
 15. A felírt gyógyszereket az utasításnak megfelelően szedje be!
 16. Varratszedésre a megbeszélt időpontban jelentkezzen!
 17. Nagyon fontos, hogy fordítson fokozott gondot a szájhigiénére! A rendszeres, gondos szájápolás az egyik legfontosabb feltétele a sikeres implantációnak.
 18. A varratoknak legalább 5 napig a szájban kell maradniuk az implantálást követően. Ha a varrat már korábban meglazulna, vagy kiesne, úgy azonnal keresse fel szájsebész szakorvosunkat!
Az implantációs fogpótlás gondozása:
Az implantációs fogpótlások hosszú távú megoldást jelentenek a foghiányok kezelésében, ám ennek érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiénére. Ne hanyagolja el a fogmosást, lehetőleg minden étkezést követően mosson fogat, de minimum reggel és este! A fogtisztítást - a fogmű jellegétől függően - speciális tisztító eszközökkel (fogselyem, fogköztisztító kefe) egészítse ki! Fogorvosunk a fogpótlás átadásakor elmagyarázza és megmutatja Önnek a helyes fogápolási technikát.
A megfelelő szájhigiénével megelőzhetőek az implantáció körül kialakuló gyulladások. A gyulladásos állapot kialakulásának elkerülése azért fontos, mert azok előrehaladott esetben átterjednek az implantátumot tartó csontra is, ami az implantátum elvesztéséhez vezethet. A nem megfelelő szájhigiéné következtében az implantációs fogpótlásra lepedék, fogkő rakódik (a természetes fogazathoz hasonlóan). A lepedékben lévő baktériumok fogágybetegséget okozhatnak, minek következtében az implantátum kilazulhat. Ez veszélyezteti az implantátumok működését, azok kieséséhez vezethet.
Az implantációs fogpótlás minél tökéletesebb működése érdekében 6-12 havonta ellenőrzést javasolunk.
Magyar Deutch